Káva patří celosvětově mezi jeden z nejoblíbenějších nápojů, a i v Česku si ji rádi dopřáváme – vždyť každý rok spotřebuje průměrný Čech více než 2 kilogramy kávy. Stejně tak práškový zelený čaj Matcha se stává čím dál populárnější po celém světě a je dost pravděpodobné, že ho zanedlouho budeme běžně vídat na pultech obchodů s potravinami. Oba nápoje mají mírný stimulační účinek a jsou obecně považovány za zdraví prospěšné. Jaké látky tyto nápoje obsahují, v čem se liší a dá se říct, který z nich je zdravější?
Kde se tyto nápoje vzaly a jak se vyrábí?
Káva i Matcha za sebou mají bohatou historii a jejich výroba se i do dnešních dnů často nese v duchu tradičních principů a postupů.
Pro výrobu kávy se používá hned několik druhů kávovníku, přičemž mezi nejznámější patří kávovník robusta (asi 25 % světové produkce) a kávovník arabika (asi 70 % světové produkce). Zelené kávové boby se praží do různých stupňů v pecích, čímž se sníží obsah antioxidantů asi o třetinu. Pražená káva se dále mele do různých stupňů hrubosti a může být připravena jako espresso či pomocí jiných alternativních způsobů (drip, frenchpress aj.).
Práškový zelený čaj Matcha je japonský vynález známý v dnešní podobě již více než 800 let. Na jeho výrobu se používá japonský zelený čaj typu Gyokuro, jehož listy se několik týdnů před sklizní zastíní, následkem čehož se v listech čajovníku zvyšuje obsah některých aminokyselin a především chlorofylu. Listy Gyokura se po sběru drtí na jemný prášek, který se tradičně připravuje šleháním pomocí bambusové metličky („chasen“) v tradiční misce.
Matcha jako jeden z nejbohatších zdrojů antioxidantů
Obsah látek přítomných v práškovém zeleném čaji Matcha se liší v závislosti na době sklizně, přičemž platí, že na účinné látky je bohatší spíše letní sklizeň oproti té jarní. Jaké látky v Matche najdeme a v čem jsou pro nás důležité?
Kofein
Tento světově proslulý alkaloid je v práškovém zeleném čaji Matcha přítomný v překvapivě vysokém množství – nedávná studie z české dílny ukázala, že každý gram čaje Matcha obsahuje asi 19–44 mg kofeinu (nižší zastoupení kofeinu bylo pozorováno u starších čajů). Obecně platí, že kofein vyskytující se v práškovém zeleném čaji Matcha (dříve mylně považovaný za odlišnou látku s názvem thein) je z chemického hlediska úplně totožný s tím v kávě. Při porci necelých 2 g čaje Matcha na 1 nápoj tak dostaneme do těla asi 60 mg kofeinu, což je o trochu méně než u espressa.
Antioxidanty
Zelené čaje obecně patří mezi bohaté zdroje látek s antioxidačním účinkem a ukazuje se, že právě Matcha má z nich nejvyšší antioxidační potenciál. Obsah přítomných polyfenolů je velmi vysoký (téměř 2000 mg polyfenolů na litr nápoje připraveného ze 17,5 g čaje), přičemž můžeme zmínit několik důležitých zástupců:
- Rutin je jeden z nejvíce zastoupených flavonoidů v práškovém zeleném čaji Matcha, vyskytuje se ho v něm mnohonásobně více než v jiných běžných čajích. Rutin je mezi výživáři známý především z toho důvodu, že má pozitivní vliv na zdraví cév podporuje využití vitaminu C.
- Chlorofylu je v zeleném čaji Matcha sice asi 4x více než v jiných zelených čajích, přesto v porovnání s listovou zeleninou rozhodně nejde o žádný super‑zdroj. Pro srovnání: jeden nápoj čaje Matcha může obsahovat asi 5 mg chlorofylu, jedna porce špenátu asi 24 mg.
- Katechiny (zejména EGCG) tvoří další skupinu antioxidantů, které se v zeleném čaji vyskytují. V nedávných studiích byl studován jejich pozitivní vliv jak na aerobní výkonnost (model na myších), tak na budování svalové hmoty. Katechiny se také často přidávají do komplexů spalovačů tuku, jelikož s kofeinem působí synergicky.
Theanin
Ochrana čajových lístků před slunečními paprsky podporuje tvorbu této aminokyseliny, u které se ukazuje, že působí s kofeinem synergickým (vzájemně se podporujícím) účinkem. Zároveň se předpokládá, že právě díky theaninu kofein v čaji působí mírně odlišně oproti kofeinu v kávě, účinky mohou být déletrvající a vedou k efektivnějšímu ovlivnění kognitivních funkcí.
Japonská matcha BIO
Ani káva rozhodně není jen o kofeinu
Pokud jde o látky obsažené v kávě, jejich obsah se výrazně mění v závislosti na typu kávy, způsobu pražení a na vlastní přípravě nápoje – jinými slovy espresso připravené z kávy typu arabika může mít diametrálně odlišné složení oproti přefiltrované kávě typu robusta. V průměru o složení můžeme říct asi následující:
Kofein
V kávě typu arabika se vyskytuje asi 1–1,3 % kofeinu, v kávě typu robusta asi dvojnásobek. To je sice v obou případech méně než v čaji Matcha, jelikož se ale pro přípravu jedné porce používá asi 7 g kávy, celkový obsah kofeinu v připraveném nápoji je u kávy vyšší (u čaje Matcha se používají na porci jen necelé 2 g). U jednoho espressa proto můžeme počítat s dávkou asi 80–100 mg kofeinu.
Antioxidanty
Jelikož je káva v západním světě konzumována ve velkém (ve Skandinávii se spotřebuje dokonce asi 10 kg kávy ročně na každého obyvatele), patří mezi jeden z nejdůležitějších zdrojů antioxidantů v naší potravě. I přesto ale káva za práškovým zeleným čajem Matcha mírně ztrácí co do množství přítomných antioxidantů. Konkrétně polyfenolů obsahuje asi o polovinu méně v jedné typické porci kávy, resp. práškového zeleného čaje Matcha.
Za zmínku stojí zejména antioxidanty patřící do rodiny odvozené od kyseliny hydroxyskořicové, které se v kávě vyskytují ve vysokém množství. Například kyselina chlorogenová je v kávě obsažená více než v desetinásobném množství oproti čaji (v jedné kávě jí najdeme asi 70 mg, což je asi třetina dávky, která se používá v suplementech).
Čerstvě pražená káva BIO
Který nápoj je zdravější?
Matcha i káva jsou oba nápoje, ve kterých vedle povzbuzení nalezneme i mnoho látek s antioxidačním účinkem. Proto není možné jednoznačně určit, který z těchto nápojů má na naše zdraví významnější vliv, takže tento pomyslný souboj pravděpodobně skončí remízou. Z toho důvodu bychom se měli při výběru rozhodovat zejména podle toho, jak nám tyto nápoje chutnají a vyhovují.
Pokud bychom ale chtěli na základě složení určit, ve kterých situacích jsou jednotlivé nápoje vhodnější, můžeme říct asi následující:
- Pro potřebu rychlého nakopnutí je pravděpodobněji výhodnější sáhnout po silné kávě, jelikož v takovém případě můžeme přijmout vyšší množství kofeinu, jehož stimulační efekt je ostřejší.
- Naopak pro mírnější povzbuzení a podporu koncentrace a delšího soustředění se může lépe hodit Matcha, jelikož zde kofein působí mírněji a synergicky s přítomným theaninem.
Co si z toho vzít?
Matcha i káva patří mezi velmi zdravé nápoje, které dodávají organismu vysoké množství látek s antioxidačním účinkem, které brání tělo před působením reaktivních forem kyslíku. Obecně se dá říct, že Matcha obsahuje větší množství antioxidantů (v jednom nápoji asi 180 mg polyfenolů u čaje, 80 mg polyfenolů u kávy), zatímco káva obsahuje mírně vyšší množství kofeinu na jeden standardně připravený nápoj.
Upozornění na závěr: Ačkoliv je káva i Matcha zdraví prospěšná, konzumovat příliš mnoho kofeinu za den již zdravé není. Není vhodné překračovat porci asi 5,7 mg kofeinu na 1 kg hmotnosti denně, což pro osobu s hmotností 70 kg znamená maximální denní příjem asi 400 mg kofeinu (4–5 porcí kávy nebo asi 6 porcí čaje Matcha).