Vodní kefír: jak prospívá zdraví a v čem se odlišuje od mléčného kefíru či kombuchy?

Komentáře
Vodní kefír: jak prospívá zdraví a v čem se odlišuje od mléčného kefíru či kombuchy?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Původ vodního kefíru není spolehlivě znám, první zmínky o něm se však oabjevily ve Velké Británii na konci 19. století.
  • Vodní kefír je zdrojem bakteriálních kultur, které pozitivně působí na lidské zdraví.
  • Vodní kefír si snadno připravíte doma, zrna pak můžete uschovat pro další použití.

Co je vodní kefír?

Vodní kefír je fermentovaný a jemně perlivý nápoj, který se připravuje ze zrn vodního kefíru, tzv. tibi krystalů. Tyto krystaly se poté přidají do vody s obsahem zkvasitelných cukrů, a po dobu typicky 24–48 hodin dochází k fermentaci.

Historie výroby vodního kefíru je opředena tajemstvím, a první záznam pochází pravděpodobně z roku 1892. Ve Velké Británii tehdy probíhala výroba fermentovaného zázvorového nápoje, a to na podobném principu jako u přípravy mléčného kefíru, jehož receptura pochází z pohoří Severního Kavkazu (území dnešního Ruska). Podle Warda je pravděpodobné, že výroba tohoto “piva” navazuje na tradici mléčného kefíru jelikož je rovněž založena na zrnech s bakteriálními kulturami. Produkce byla navíc řízena britskými vojáky, kteří se vrátili z krymské války – tj. působili na území, ze kterého pochází původní mléčný kefír.

Přesné složení krystalů vodního kefíru není dosud zcela přesně známo, jisté však je, že jeho strukturu tvoří dextrany, což jsou rozvětvené polysacharidy vznikající činností bakterií. Spolu s touto dextranovou matricí obsahují také samotné bakteriální kmeny, a to zejména Lactobacillus casei, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus nagelii, Lactobacillus hordei, and Lactobacillus hilgardii.Vodní kefír pozitivně ovlivňuje lidské zdraví a některé vlastností sdílí s mléčným kefírem nebo kombuchou – určité rozdíly však u těchto výrobků přece jen najdete, viz dále v článku.

Přírodní zdroj probiotických kultur

Největším benefitem vodního kefíru je bezpochyby vysoký obsah probiotických kultur. Probiotika představují živé symbiotické bakterie, které jsou nezbytné pro optimální složení a funkci střevního mikrobiomu. Ten je důležitý nejen z hlediska správné funkce trávení, ale ovlivňuje také imunitní funkce, snižuje riziko rozvoje některých civilizačních onemocnění a studuje se také jeho vliv při redukci hmotnosti a spojitost s psychickým stavem člověka.

Typickým příkladem potraviny nabité probiotiky je klasický mléčný kefír, který však není vhodný pro vegany ani osoby s alergií na bílkovinu kravského mléka. Alergici samozřejmě mohou vyzkoušet kefír z mléka ovčího či kozího, pořád je zde však riziko tzv. zkřížených reakcí. Vodní kefír oproti tomu neobsahuje žádné mléčné složky a je tak pro tyto osoby bezpečný.

Rozdíl mezi mléčným a vodním kefírem

Do dnešních dnů je počet vědeckých prací zabývajících se vodním kefírem velmi omezený, a pro stanovení podrobnějších rozdílů bude zapotřebí dalšího výzkumu. Krystaly mléčného a vodního kefíru se však mírně liší v zastoupení i poměru jednotlivých bakteriálních kultur, mléčný kefír je navíc zdrojem kvalitních bílkovin, vápníku a dalších bioaktivních složek. Vodní kefír naproti tomu obsahuje skvělou nízkokalorickou variantu probiotického nápoje pro osoby s alergií na bílkovinu kravského mléka nebo vegany.

Rozdíl mezi vodním kefírem a kombuchou

Na první pohled se může zdát, že jsou tyto fermentované nápoje zcela totožné. Vodní kefír má však oproti kombuše méně kyselou chuť, vyšší obsah probiotických kultur a neobsahuje také kofein, který je přirozenou součástí zeleného a černého čaje, které tvoří základ kombuchy. Vodní kefír rovněž obsahuje pouze minimální množství cukru, protože během fermentace dochází k téměř kompletnímu prokvašení, zatímco v kombuše je jeho obsah zpravidla vyšší.

Vodní kefír: jak prospívá zdraví a v čem se odlišuje od mléčného kefíru či kombuchy?

Jak si vodní kefír připravit doma?

Vodní kefír si jednoduše připravíte smícháním kefírových zrn, cukru a vody. Pro lepší růst zrn je lepší přidat také plátek citronu a sušené nesířené ovoce. Zrna můžete po fermentaci využít na přípravu dalšího nápoje, nebo je uložit do 10 % roztoku cukru (10 g cukru na 90 ml vody, 20 g cukru na 180 ml vody atd.).

  1. Připravte si skleněnou nádobu o obsahu alespoň 1 litru.
  2. Asi 250 ml vody zahřejte, a přidejte 50–100 g cukru. Míchejte, dokud se nerozpustí.
  3. Přidejte zbylých 750 ml vody o pokojové teplotě a 3 lžíce zrn vodního kefíru.
  4. Přidejte plátek citronu a sušené ovoce – může se jednat např. o fíky, sušené rozinky atd.
  5. Přikryjte nádobu gázou, zajistěte gumičkou a nechce nápoj kvasit 24–48 hodin při teplotě ideálně 20–30 °C.
  6. Prokvašený nápoj poznáte podle drobných bublinek a změny chuti se sladké na typicky štiplavou a mírně kyselou.
  7. Nálev slijte a oddělte od kefírových zrn. Pro dosažení vyšší perlivosti umístěte nálev do uzavřené nádoby a uložte ještě na 1 den do lednice. Před uložením můžete přidat např. ovoce, šťávy či další ochucující složky a vytvořit si tak perlivou limonádu.

TIP: S využitím jablečného moštu si můžete připravit také domácí cider. K 1 litru moštu přidejte cca 4 lžíce krystalů a nechte fermentovat dle výše uvedeného návodu.

Co si z toho vzít?

Vodní kefír je skvělou možností, jak si v létě připravit osvěžující fermentovaný nápoj s minimálním obsahem cukru. Obsahuje zdraví prospěšné bakterie a díky absenci mléčné složky je navíc vhodný i pro vegany a osoby s alergií na bílkovinu kravského mléka.

Příprava vodního kefíru je velmi jednoduchá a kefírová zrna lze opakovaně použít. Rozdíly jsou u vodního kefíru patrné i ve srovnání s kombuchou, která má kyselejší chuť, nižší obsah probiotických kultur, a zpravidla obsahuje také kofein a o něco vyšší množství cukru.

Kombucha: co je zač, její účinky + návod na přípravu
Kombucha: co je zač, její účinky + návod na přípravu
Jak už podle názvu můžeme odhadnout, exoticky znějící název nápoje nás zavede do východní části Asie, kde byla kombucha velmi oblíbeným nápojem a také hojně používaným léčebným doplňkem v lidovém léčitelství. Pojďme se podívat, co se skrývá pod názvem kombucha.
Kefír: kyselý probiotický zázrak
Kefír: kyselý probiotický zázrak
Etymologie slova kefír vás zavede až k tureckému slovu „keyif“, jež označuje „dobrý pocit“, který máte po jeho pití zažívat. A přesně o tom referuje i tento článek; představí základní informace, benefity pro zdraví i kefírová zrna, díky nimž máte možnost vytvoření svého domácího výrobku!
Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?
Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?
Kysané mléčné výrobky se obecně velké oblibě netěší. Jaká škoda! Mají mnoho benefitů, o kterých možná ani nevíte. Podívejte se na naše tipy, jak se v nich můžete lépe vyznat a s čím je jíst. Tak co, dáte jim ještě šanci?
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.