Zázračná třešeň jménem acerola – jaké skrývá benefity?

ověřil/a Mgr. Kristýna Dvořáková a Mgr. Barbora Matějčková
Komentáře
Zázračná třešeň jménem acerola – jaké skrývá benefity?
Image by azerbaijan_stockers on Freepik
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Acerola je tropickým ovocem obsahující více vitaminu C než většina citrusových plodů.
  • Díky vysoké koncentraci antioxidantů nejenže posiluje imunitu, ale také podporuje zdraví pokožky a ochranu srdce.
  • Možnosti její konzumace se pohybují od samotných plodů přes různé šťávy či džusy po doplňky stravy.

Důležitost vitaminu C

Vitamin C má zásadní význam pro optimální fungování a zdraví lidského těla. Jedná se o silný antioxidant známý pro podporu normální funkce imunity. Kromě toho je nezbytný pro syntézu kolagenu, čímž přispívá k integritě kůže, cév, kostí a dalších pojivových tkání. Dále (stejně jako jiné antioxidanty) působí jako ochrana proti volným radikálům, reaktivním molekulám, které mohou způsobovat poškození buněk, stárnutí a podílet se na rozvoji chronických nemocí (Alzheimerova choroba, kardiovaskulární onemocnění, revmatoidní artritida či cukrovka). 

A jak do toho zapadá acerola?

Acerola, vědecky známá jako Malpighia emarginata, je třešeň pocházející z teplých oblastí Střední a Jižní Ameriky, zejména Karibiku, Mexika a Brazílie. Díky vysokému obsahu vitaminu C (a dalších zdraví prospěšných látek) si získala pověst jednoho z nejsilnějších přírodních zdrojů antioxidantů. Tato mimořádná koncentrace předčí většinu ovoce – například jedno kiwi má na 100 g až 40x méně vitaminu C než právě acerola.

Tato tropická třešeň tedy výrazně posiluje imunitní systém a hraje tak klíčovou roli při posilování obranyschopnosti organismu proti nemocem. Kromě vitaminu C obsahuje acerola celou řadu důležitých látek, včetně flavonoidů, karotenoidů a polyfenolů, které mají antioxidační účinky. Může se konzumovat v celých plodech, jako šťáva či v podobě doplňku stravy (Vilgain Acerola obsahuje 140 mg vitaminu C v 1 kapsli). 

Šest benefitů aceroly

  1. Podpora imunitního systému: toto výrazné množství vitaminu C přispívá k normální funkci imunitního systému. Dostatečný příjem je navíc spojen se sníženým výskytem a závažností běžných nachlazení a infekcí.
  2. Antioxidační účinky: další nálož antioxidantů, včetně flavonoidů a karotenoidů, zajišťuje efektivní ochranu proti oxidačnímu stresu. Antioxidanty totiž neutralizují volné radikály, chrání buňky před poškozením a potenciálně snižují riziko chronických onemocnění.
  3. Zdraví pokožky: kolagenotvorné vlastnosti vitaminu C prospívají zdraví pokožky tím, že podporují syntézu tohoto strukturálního proteinu – kolagen hraje klíčovou roli při udržování pružnosti pokožky a prevenci předčasného stárnutí.
  4. Zdraví srdce: antioxidanty obsažené v acerole přispívají ke zdraví kardiovaskulárního systému. Chrání cholesterolové frakce před oxidací, čímž prospívají srdci – a právě tato ochrana pomáhá snižovat riziko aterosklerózy a souvisejících srdečních problémů.
  5. Protizánětlivé účinky: některé studie naznačují, že antioxidanty v acerole, zejména flavonoidy, mohou mít protizánětlivé účinky.  
  6. Hojení ran: vitamin C hraje poměrně důležitou roli při hojení ran a obnově tkání, jeho dostatečný příjem tak může podpořit přirozené hojivé procesy v lidském těle.

A jeden poteciální…

  1. Potenciální role v podpoře prevence nádorových onemocnění: i když je jistě zapotřebí dalších a rozsáhlejších výzkumů, antioxidační vlastnosti aceroly mohou hrát roli v prevenci nádorových onemocnění– neutralizují volné radikály a tím snižují riziko buněčného poškození, které může vést až k nádorovému bujení.

Zázračná třešeň jménem acerola – jaké skrývá benefity?

Možná rizika?

Ačkoli je acerola obecně považována za bezpečnou a má řadu prokázaných zdravotních přínosů, existují určitá potenciální rizika a aspekty spojené s jejím užíváním:

Nadměrná konzumace vitaminu C: výhoda pro imunitní systém může v případě neúměrného požívání vést k nežádoucím účinkům, jako jsou zažívací problémy, nevolnost a průjem. Je tedy důležité dávat pozor na celkový příjem vitaminu C. Při pouhé konzumaci ovoce by se nic takového stát nemělo, u doplňků stravy je však na místě dbát na možnou kombinaci (pokud berete další multivitaminy apod.). 

Interakce s léčivy: osoby užívající některé léky, jako jsou antikoagulancia nebo léky na onemocnění ledvin, by měly být s acerolou obzvlášť opatrní. Vysoké dávky vitaminu C mohou s těmito léčivy interagovat a ovlivnit tak jejich účinnost nebo způsobit nežádoucí vedlejší účinky. Vždy je potřeba poradit se s lékařem.  

Alergie: ačkoli jsou intolerance a alergické reakce na acerolu vzácné, jsou jistě možné. Osoby projevující nežádoucí účinky po konzumaci třešní a jim podobného ovoce by se měly při zařazování aceroly do jídelníčku na pozoru a sledovat případné nežádoucí reakce.

Přidaný cukr v komerčních produktech: acerolové šťávy mohou obsahovat přidaný cukr, jehož nadměrná konzumace může způsobit nárůst hmotnosti nebo negativní vliv na zdraví.

Obsah šťavelanů: acerola obsahuje kromě jiného také oxaláty, které se mohou u citlivých osob podílet na tvorbě ledvinových kamenů. Pokud tedy máte nebo jste měli v minulosti problémy týkající se ledvin či konkrétně ledvinových kamenů, měli byste zařazení do jídelníčku probrat se svým lékařem a případně acerolu omezit. Toto varování se týká zejména produktů, kde je velké množství aceroly koncentrováno v malém objemu/obsahu. 

Je důležité, abyste přistupovali ke konzumaci (nejen) aceroly s mírou a uvědoměle – před jejím zavedením do jídelníčku se tedy zamyslete nad svými individuálními potřebami a zdravotními aspekty a nebojte se vyhledat pomoc v podobě nutričního terapeuta nebo lékaře. 

Doporučené denní dávkování

Doporučená denní dávka aceroly se může lišit v závislosti na faktorech, jako je věk, celkový zdravotní stav a stravovací potřeby. Je důležité si uvědomit, že konkrétní doporučení se mohou lišit k individuálním požadavkům jedince.

  • Čerstvé plody: ty mohou být příjemným a chutným doplňkem vašeho jídelníčku. Zařazení několika plodů (50–100 g) do denního příjmu může poskytnout značné množství vitaminu C a dalších prospěšných živin.
  • Šťáva: džus nebo šťáva z acelory je populárním a jednoduchým způsobem její konzumace. Je však na místě dávat pozor na přidané cukry a další umělé složky, jež se v takové podobě mohou v produktu vyskytovat. 120–180 ml, tedy menší sklenička, by vám měla bohatě stačit – možností je samozřejmě ředění s obyčejnou vodou
  • Doplňky stravy: ideální pro ty, jež hledají koncentrovaný zdroj vitaminu C. Můžete jej najít v kapslích, tabletách či práškové podobě, avšak doporučené dávkování se může u jednotlivých výrobků lišit. Obvykle se pohybuje v rozmezí 500 mg až 1 500 mg denně, je však důležité dodržovat konkrétní pokyny uvedené na obalu doplňku.

Před zařazením aceroly v jakékoli podobě je vhodná konzultace s lékařem, zejména při existujícím onemocnění nebo pravidelném užívání léčiv. Nadměrný příjem vitaminu C také může v některých případech vést k nežádoucím účinkům vyjmenovaným výše.

Co si z toho vzít?

Tento článek pojednává o acerole, tropickém ovoci známém svým vysokým obsahem vitaminu C a dalších antioxidantů. Acerola nejenže velice účinně podporuje imunitní systém, zároveň přispívá ke zdravé pokožce a chrání před kardiovaskulárními problémy. Je však důležité konzumovat ji s mírou (především doplňky), aby nedošlo k nadměrnému příjmu vitaminu C (maximální denní dávka se pohybuje kolem 2000 mg denně). Možnostmi zařazení do jídelníčku jsou buď čerstvé plody, šťáva nebo doplňky stravy, vždy je vhodné toto zařazení konzultovat s lékařem, zejména při užívání léků nebo existujících zdravotních problémech.

Potraviny bohaté na vitamin C
Potraviny bohaté na vitamin C
Zima se blíží a společně s ní i dotazy typu “Jak do sebe dostat vitamin C? Nechci být nemocný!” Které potraviny bychom ještě měli jíst, abychom ho měli ve stravě dostatek.
Jak skladovat ovoce a zeleninu, aby si uchovaly co nejvíce vitamínů?
Jak skladovat ovoce a zeleninu, aby si uchovaly co nejvíce vitamínů?
Nevhodným skladováním můžeme přijít o cenné živiny, ale také o skvělou chuť ovoce a zeleniny. Na co si dát pozor při skladování ovoce a zeleniny?
Jak si vybrat kvalitní multivitamin?
Jak si vybrat kvalitní multivitamin?
Trh s multivitaminy je dnes doslova přehlcen nejrůznějšími výrobky. Jak si ale vybrat ten opravdu kvalitní?
Krevní testy ukazují selhání ledvin? Hodnoty zkresluje kreatin i fyzická aktivita
Krevní testy ukazují selhání ledvin? Hodnoty zkresluje kreatin i fyzická aktivita
To si tak s klidem v duši dojdete na preventivní prohlídku, načež vám druhý den volá sestra: "Pane, vaše krevní hodnoty funkce jater a ledvin jsou povážlivě vysoké, asi je máte poškozené. Urychleně se prosím dostavte." Cvičíte? Pak nemusí být nic tak horké, jak to na první pohled vypadá.
Potravinové intolerance: projevy a typy
Potravinové intolerance: projevy a typy
Většina lidí má v okolí někoho, kdo se vyhýbá určitým potravinám kvůli alergii nebo intoleranci. Věděli jste, že jsou mezi potravinovou alergií a intolerancí zásadní rozdíly a že si je lidé často pletou? V tomto článku se dozvíte, jak je rozlišit.
Jak vybrat vitamíny a minerály a na co si dát extra pozor?
Jak vybrat vitamíny a minerály a na co si dát extra pozor?
Vybrat kvalitní multivitamin a multiminerál dá pořádně zabrat! Kdo by ze suplementace multivitaminy mohl těžit a jaké skupiny obyvatelstva jsou v ohrožení důležitých vitaminů nebo minerálních látek?
Populární mega-dávky vitaminu C: mají své opodstatnění a chrání před nemocemi?
Populární mega-dávky vitaminu C: mají své opodstatnění a chrání před nemocemi?
Někteří lidé by dali ruku do ohně za to, že je vysoké dávky vitamínu C vytáhnou z jakéhokoliv nachlazení. Jak je to ale ve skutečnosti a má smysl se uchylovat k nadměrným dávkám vitamínu C?
Doplňky stravy na posílení imunity
Doplňky stravy na posílení imunity
Podzim je obdobím kašílků a rýmiček a více než kdy jindy je proto potřeba zaměřit se na podporu imunitního systému. Pokud ale máte pocit, že už vám běžná strava nestačí, přichází na řadu doplňky stravy. Jaké látky se vyplatí pro podporu imunity suplementovat?
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?