Antioxidanty jsou látky zahalené tajemstvím. Všeobecně je o nich známo, že neutralizují tzv. volné radikály, ale co to vlastně znamená a k čemu to je dobré, to už se málokdy dozvíme. A tak zatímco reklamní slogany dělají z přírodních antioxidantů látky hodné záchrany světa, mnozí odborníci si stále dokola pokládají otázku, jestli vůbec má jejich zvýšená konzumace smysl.
V tomto článku si ukážeme, co to antioxidanty jsou a jak v organismu fungují. Ze všeho nejdříve si ale musíme vysvětlit, proti čemu antioxidanty vlastně bojují.
Kyslíkový paradox: bez něho to nejde, ale i s ním je to těžké
Kyslík je pro nás nepostradatelný prvek, který umožňuje život člověka na zemi. Ovšem ne všechno je tak růžové, jako se na první pohled může zdát. Kyslík je totiž také pořádně reaktivní (s dalšími látkami rád reaguje), a tak může našemu organismu ublížit.
Máloco funguje na světě ideálně a buněčné dýchání zajišťující tvorbu energie v našem těle není výjimkou. Jeho vedlejším efektem může být mimo jiné tvorba tzv. superoxidového aniontu, což je jedna z vysoce reaktivních forem kyslíku (volného radikálu), která může poškodit buňky lidského těla.
Aby toho nebylo málo, organismus si některé reaktivní formy kyslíku tvoří záměrně. Pomáhají mu se zpracováním různých cizorodých látek z potravy, s tvorbou žlučových kyselin ze steroidních sloučenin nebo třeba s optimálním fungováním buněk imunitního systému. Jak se ukazuje, samotné reaktivní formy kyslíku jsou pro správné fungování organismu dokonce potřebné. Problém nastane ve chvíli, kdy se naruší jejich přirozená rovnováha.
Lidské tělo disponuje vlastní antioxidační ochranou
Jelikož si náš organismus zcela dobrovolně tvoří látky, které jej mohou následně poškodit, má současně k dispozici vlastní systémy, které jej chrání a udržují rovnováhu mezi volnými radikály. Kdyby se tělo mělo spolehnout jen na antioxidanty, které mu naservírujeme v potravě, nejspíš by z něj mnoho nezbylo.
Jde primárně o tělu vlastní antioxidační enzymy, které si organismus sám tvoří a pomocí kterých hladinu volných radikálů v těle dokáže regulovat. Nejznámější a nejzastoupenější z antioxidačních enzymů je glutathion peroxidasa, důležitou úlohu v buněčných mitochondriích však hraje také superoxiddismutasa. Oba enzymy jsou velmi účinné při odstraňování přebytečných reaktivních forem kyslíku.
Vedle antioxidačních enzymů se v těle vyskytuje celá řada dalších látek, které mají antioxidační vlastnosti. Jde například o koenzym Q10, vitamíny A, C, E nebo o kyselinu močovou. Je zřejmé, že lidské tělo je na boj s reaktivními formami kyslíku dobře připravené. Kolikrát nejlépe uděláme, pokud mu jen dopřejeme dostatek základních živin pro správné fungování a ono už si se zbytkem poradí.
Mají význam antioxidanty z potravy?
Některé látky přítomné v potravinách mohou mít antioxidační vlastnosti, dokáží tedy samy o sobě vychytávat a redukovat množství reaktivních forem kyslíku. Nejčastěji jde o ovoce a zeleninu, obzvlášť bohatými zdroji jsou jablka, granátová jablka, bobulovité ovoce nebo červená řepa. Mezi bohaté zdroje antioxidantů se dále řadí červené víno, hořká čokoláda, pravý čaj nebo mletá káva.
Z pohledu celkové antioxidační kapacity organismu se však zdá, že antioxidanty z potravy nehrají v těle hlavní roli. Většinou za to může některý z následujících důvodů:
Nízká vstřebatelnost. Některé přírodní antioxidanty mají velmi nízkou vstřebatelnost. Vykazují tedy velmi slibné výsledky v experimentech in vitro, skutečnost v lidském těle ale může být diametrálně odlišná.
Malé množství. Většina druhů ovoce a zeleniny obsahuje spíše malé množství látek s antioxidačním účinkem, mají tedy v lidském těle jen omezené možnosti působení.
Přírodní antioxidanty z potravin jsou cennými pomocníky při ochraně těla před působením volných radikálů. Stále je však třeba mít na paměti, že jejich role v těle je spíše doplňková, jelikož hlavní slovo mají primárně antioxidační enzymy a vitaminy s antioxidačním účinkem.
Co si z toho vzít?
V lidském těle se přirozeně tvoří reaktivní formy kyslíku (volné radikály), které mohou poškodit organismus. Jejich hladinu v těle drží na uzdě antioxidační enzymy, které si tělo samo tvoří a reguluje. Vedle nich se na antioxidačním působení podílí také vitamíny nebo další přirozené antioxidanty, jako jsou koenzym Q10 nebo kyselina močová. Pokud ani to nestačí a tvorba reaktivních forem kyslíku se vymkne kontrole, mluvíme o tzv. oxidačním stresu, který může mít za následek stárnutí buněk.
Látky s antioxidačním účinkem mohou být přijímány také v běžné potravě. Jde spíše o doplňkovou pomoc, ale i tak řada studií prokázala, že může mít na tělo pozitivní vliv. Mezi nejbohatší zdroje patří pravý čaj, hořká čokoláda, káva, červené víno a dále většina druhů ovoce a zeleniny.