- Perlivé nápoje jsou známé svým osvěžujícím a příjemným požitkem z pití.
- Termín "šumivé" se běžně užívá pro označení sycených nápojů, které jsou napuštěny oxidem uhličitým a vytvářejí tak charakteristické bublinky a bublinkový efekt.
- Takové drinky či nápoje zahrnují širokou škálu výrobků, od perlivé vody po limonády a sodovky, které mohou mít různé dopady na lidský organismus.
Popularita perlivých nápojů a důvody jejich oblíbenosti
Šumivé nápoje, známé také jako sycené nebo perlivé nápoje, se staly celosvětově oblíbenými díky několika faktorům. Kromě toho, že nabízejí osvěžující chuť a jsou k dostání v široké nabídce příchutí, včetně koly, limonád s ovocnou příchutí a perlivých vod, jsou také široce dostupné, snadno i cenově dosažitelné a hojně marketingově propagované (taková Coca‑Cola dá za své reklamy ročně až 4,7 miliardy dolarů).
Ale nejedná se pouze o nápoje plné cukru či umělých sladidel – například neochucená perlivá voda nabízí kvalitní a osvěžující alternativu “obyčejné vody”. Minerální vody navíc zajišťují přísun minerálních látek, jako hořčík, vápník, sodík či draslík.
Podrobnější informace o frekventované konzumaci limonád naleznete v článku Pravidelné pití limonád: Jaká s sebou nese rizika?
5 potenciálních benefitů
- Zmírnění nevolnosti: ačkoli u některých osob mohou bublinkové nápoje žaludeční problémy vyvolávat, v některých případech mohou zmírnit pocity nevolnosti, nadýmání nebo zažívací potíže.
- Zlepšení pocitu sytosti: perlivé nápoje mají údajně zvyšovat pocit sytosti – v tokijské studii z roku 2012 se tento výsledek potvrdil (ve srovnání s neperlivou vodou). K potvrzení těchto výsledků je však zapotřebí rozsáhlejších studií.
- Pomoc při zácpě: opět se jedná spíše o zmírnění příznaků. Potvrzuje to například dvoutýdenní výzkum na 40 starších dospělých, kteří prodělali mozkovou příhodu. Průměrná frekvence vyprazdňování se ve skupině pijící sycenou vodu téměř zdvojnásobila (v provonání se skupinou, která pila vodu z kohoutku). Navíc existují další důkazy, že perlivá voda může redukovat příznaky zažívacích potíží, včetně bolesti žaludku.
- Může zvýšit míru hydratace a osvěžení: perlivé nápoje jsou mnohými považovány za příjemné zpestření, a může se tak stát, že je budou pít ochotněji než běžnou vodu. Jako základ pitného režimu je ale klíčové pít především ty neslazené a také bez dalších přídatných potravinářských látek.
- Zjednodušuje polykání: některé menší studie prokázaly, že sycená voda může pomoci zlepšit schopnost polykání u osob s dysfagií nebo problémy s polykáním. Ve studii z roku 2016 měla největší schopnost stimulovat nervy zodpovědné za polykání právě sycená voda. V jiné zabývající se jedinci s potřebou odstranění “knedlíku” v krku – pocit "něčeho" v zadní části orofaryngu nebo nosohltanu je častým důvodem pro doporučení návštěvy na otorinolaryngologii – bylo prokázáno, že právě sycené nápoje, konkrétně pak sycená voda, nejlépe pomohla s probíhajícími příznaky.
Informace o pro sportovce atraktivních “ionťácích” poskytne článek Iontové nápoje: Kdy je pít a kdy jsou naopak zbytečné?
3 rizika perlivých nápojů
- Žaludeční potíže: zejména u jedinců citlivějších na gastrointestinální problémy může sycení perlivé vody, kofein a vysoký obsah cukru u některých nápojů, způsobit krátké, ale nepříjemné vedlejší účinky, jako je říhání, nadýmání, plynatost a bolest žaludku. V takových případech je tedy na místě konzumaci snížit nebo přejít na neperlivou vodu.
- Zubní problémy: v případě slazených minerálek či sodovek může při dlouhodobém a nadměrném užívání dojít k narušení zubní skloviny. Pro minimalizaci těchto dopadů je důležité vybírat běžné vody a minerální vody bez přidaného cukru, či obsahu některých kyselin (například Coca‑Cola obsahuje kyselinu fosforečnou).
- Skryté cukry: jak jsme naznačili výše, některé slazené perlivé vody mohou do vašeho jídelníčku dodávat nežádoucí cukr, což může vést k přibírání na hmotnosti či vzniku zubního kazu. Alternativa se sladidly je v takovém připadě lepší variantou, nadměrná konzumace ovšem i tak způsobuje vedlejší účinky spojené s trávicími potížemi (průjem apod.).
Jsou některá sladidla lepší než cukr? To i další informace se dozvíte v článku Pravda o umělých sladidlech! Tloustne se po nich a zvyšují chuť k jídlu?
A co na to věda?
Minerální vody: studie z roku 2021 zabývající se nefrologickým a urologickým zdravím zdůrazňuje význam povědomí o poměru a funkci minerálních látek v balené minerální vodě a jejich možného vlivu na zdraví. A ačkoli obecně uznává obecné benefity, je důležité mít na paměti potenciální rizika a v případě, že máte problémy s ledvinami či močovými cestami se vždy poradit se svým lékařem či jiným odborníkem o přiměřeném příjmu minerálních látek v rámci stravy a pitného režimu.
Jak je to tedy s minerálkami? Podrobnější odpověď naleznete v tomto článku Jsou minerálky zdravé?
Ochucené perlivé nápoje: birminghamský výzkum s názvem "Erozivní potenciál ochucených perlivých nápojů" se zaměřuje na možnou degradaci kvality zubní skloviny v případě pravidelné konzumace ochucených perlivých nápojů. Výsledky se odvíjí především dle úrovně pH – studie naznačuje, že zatímco neochucená perlivá voda má minimální vliv na zdraví zubů, přídavek látek snižujících pH může erozivní potenciál zvýšit.
Perlivá voda: studie z roku 2017 zkoumala vliv perlivé vody na chování intraluminální formulace a systémovou účinnost léčiva. Česky (a jednodušeji) jakým způsobem bublinková voda reaguje na různé typy léčiv. Například u paracetamolu, který je běžně používaným lékem proti bolesti a naleznete ho v Paralenu, Coldrexu či Valetolu, vedlo požití s perlivou vodou k rychlejší a stabilnější absorpci. Studie však naznačuje, že u některých léčiv tomu může být naopak a je zapotřebí dalšího výzkumu.
Jak vyhrát nad migrénami či kocovinou (a přírodně) poradí článek Jak se zbavit bolesti hlavy bez prášku!
Co si z toho vzít?
Perlivé nápoje jsou velice populárním prvkem jídelníčků mnoha jedinců – je třeba vzít v potaz ale jejich benefity stejně jako možná rizika. Jistě stojí za zmínku jejich příznivý vliv na žaludeční potíže, zvýšení pocitu sytosti a pomoc při zácpě. Nicméně pro někoho s citlivějším zažíváním může jejich konzumace zahrnovat žaludeční problémy, pro jiné zase možné poškození zubů a v případě limonád či jiných sladkých nápojů nadbytečný příjem cukru a skrytých sladidel. Vědecké studie tak doporučují uvážlivý přístup k jejich konzumaci, s ohledem na individuální zdravotní podmínky a potenciální interakce s léky.