Říká se, že polévka je “grunt” – i výzkum potvrdil, že před hlavním jídlem může mít své opodstatnění.
U polévek, stejně jako u jakéhokoliv jiného jídla záleží zejména na množství a kvalitě použitých surovin.
Polévky mohou být vhodným pomocníkem při hubnutí, ale i nabírání hmotnosti.
Historie polévek
Kdo uvařil první polévku na světě je dnes obtížné zjistit – pravděpodobně se jedná o období starší doby kamenné, a to na území dnešní Číny. Zahanbit se ale nenechala ani Česká republika, a i zde se v lokalitě Pavlov nalezly varné jámy. Příprava zřejmě původně probíhala tak, že se na ohni nahřáté kameny vhazovaly přímo do vody, která se tak přivedla k varu.
Mnohé mediální zdroje uvádějí, že prvním přímým důkazem konzumace určitého druhu polévky je hroší polévka, a to z doby 6000 let před naším letopočtem. Tato informace sice však nemá spolehlivý zdroj, i tak ale lidé jistě přijímají s povděkem, že se dnes paleta příchutí polévek značně rozšířila. Proč byste ale o zařazení polévky do jídelníčku měli vůbec uvažovat?
6 benefitů konzumace polévek
1. Obsah zdraví prospěšných látek
V závislosti na použitých ingrediencích mohou být polévky velmi efektivní strategií, jak do svého jídelníčku dostat mnoho zdraví prospěšných látek. Jednou z nejčastějších přísad v polévce je zelenina, která vaše jídlo obohatí nejen o vlákninu, ale také minerální látky či vitaminy – v tomto případě však dbejte na to, abyste polévku nevařili zbytečně dlouho. Některé vitaminy totiž nejsou tepelně příliš stabilní a při dlouhém vyvařování se jejich obsah znatelně snižuje (např. vitamin C, vitaminy B1, B2 nebo B9).
V poctivém masovém vývaru najdete také kolagen, a po přidání masa, vajec nebo luštěnin můžete svůj jídelníček obohatit ještě o bílkoviny. Prospěšné látky se pak mohou nacházet i v koření – jestliže vyhledáváte orientální chutě, zkuste polévku dochutit kurkumou, která obsahuje kurkumin. Pro lepší využitelnost kurkuminu nezapomeňte ani na černý pepř, který mnohonásobně zvýší jeho vstřebatelnost v těle. Chcete se o kurkuminu dozvědět více? Vše najdete v článku Kurkumin: účinky na zdraví, dávkování a možná rizika.
2. Rychlé a levné jídlo
Polévka může být velmi rychlým a elegantním způsobem, jak si připravit nutričně bohaté a vyvážené jídlo i v případě, že nestíháte, nebo nemáte zrovna plnou ledničku. Stačí vám totiž téměř jakákoliv zelenina, kterou můžete nakrájet na kousky a nebo rozmixovat. Jako zdroj sacharidů přidejte brambory, těstoviny, rýži či jiné (pseudo)obiloviny – pohanku, kroupy nebo třeba quinou. Případně vám k polévce může stejně dobře posloužit i krajíc chleba. Jak již bylo zmíněno v předchozím bodě, bílkoviny doplníte nejlépe masem, vejcem nebo třeba luštěninami. Nemáte‑li nic z toho zrovna po ruce, vyzkoušejte krajíc chleba zapečený se sýrem, který pak můžete namáčet do polévky – fantazie!
A na závěr tuky – zeleninu můžete pro lepší chuť osmahnout na troše másla nebo oleje. Hledáte‑li zdroj zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin a dalších prospěšných látek, můžete si polévku na talíři zakápnout také extra panenským olivovým, dýňovým, sezamovým či lněným olejem.
Jak vařit z levných, ale přesto kvalitních surovin? Odpověď najdete v našem článku Zdravá strava nemusí být drahá. Jak jíst zdravě a levně?
3. Hydratace
K udržení optimálního zdraví i kognitivních funkcí je důležité dodržovat pitný režim. Podle doporučení 30–45 ml tekutin/kg tělesné hmotnosti denně, což je u 70 kg člověka asi 1,2–3,2 l, se může tento příjem zdát obtížně splnitelný. Nezapomínejte ale, že do tohoto množství se započítávají i tekutiny získané z potravin, kdy vám nejlépe poslouží ovoce, zelenina, mléčné výrobky a samozřejmě také polévky. Nejběžnější porce polévky v restauraci je cca 330 ml, a pokud si doma naložíte ještě o něco plnější talíř, nebo si porci přidáte, hravě tyto instrukce splníte.
National Council of Aging doporučuje pro zajištění správné hydratace ve vyšším věku mimo jiné právě i polévky – u starších lidí totiž postupně slábne vnímání žízně, takže průběžný příjem tekutin během dne je pro ně velmi důležitý.
Stále tápete ve výběru a množství tekutin v pitném režimu? Přečtěte si článek Kolik vody denně musíme vypít?
4. Zužitkování zbytků z kuchyně
I vy možná někdy kroutíte hlavou nad tím, co všechno se vyhodí v supermarketech nebo restauracích. Pravdou však je, že nejvíce potravinového odpadu produkují právě domácnosti, a to s velkým náskokem oproti výrobě, službám, obchodům i prvotnímu pěstování a chovu.
Polévek existuje nespočet druhů, a finální podobu vašeho jídla můžete naprosto přizpůsobit tomu, co máte zrovna doma. Jestliže vám doma v misce pomalu měkne mrkev či rajčata, můžete z nich vykouzlit úžasně chutný krém. Do vývaru využijete zbytky masa i brambor, a jestli máte ve spíži od všeho akorát tak hrst, jasnou volbou bude hrstková polévka.
Věděli jste, že omezit plýtvání potravinami je vlastně úplně snadné? Přesvědčte se o tom v článku 10 jednoduchých kroků, jak neplýtvat potravinami
5. Zvýšení pocitu nasycení
Polévky jsou skvělým pomocníkem do diety i do období přibírání na hmotnosti – jak je to možné? Vývary plné zeleniny zajistí příjem vlákniny a talíř polévky navíc částečně váš naplní žaludek. Roli hraje samozřejmě také obsah bílkovin a komplexních sacharidů, které efekt sytosti ještě podpoří. Výzkum doktorky Flood a kolegů poukazuje na to, že konzumace polévky před hlavním jídlem vede ke snížení pocitu hladu, dřívějšímu nasycení a v konečném důsledku tak ke konzumaci nižšího množství jídla a tedy i kalorií.
Pokud se ovšem snažíte zhubnout, zapomeňte na rádoby efektivní “polévkové diety”, kdy vyřadíte všechna ostatní jídla. Dbejte naopak na to, aby byla vaše strava co nejpestřejší a obsahovala všechny důležité látky. Polévkami si pak můžete dopomoci k vyšší sytosti a lepší adaptaci na redukční jídelníček.
A jak je to s tím nabíráním? Polévky mohou pomoci i s vytvořením energetického nadbytku – zde se však bude jednat hlavně o husté a krémové polévky, do kterých můžete pro navýšení energetické hodnoty přidat třeba smetanu. Při výběru konkrétního receptu tak bude vždy záležet především na vašem cíli.
A jak si příjem energie správně nastavit? Celým procesem vás provede článek Chcete hubnout, nabírat svaly nebo jen zdravěji jíst? Spočítejte si makra vzhledem k vašemu cíli
6. Jasné comfort food
Kdo by teď v zimě nemiloval ten pocit, kdy se zabalí do deky s horkou miskou voňavé a výživné polévky. U tzv. comfort food dochází během konzumace k uvolnění dopaminu zapojeného v systému odměn a výsledkem je pak příjemný pocit, který si chcete co nejdříve zopakovat.
U comfort food hraje roli také zapojení limbického systému – např. pokud máte určitý typ jídla spojen s emocemi či vzpomínkami. Příkladem jsou typicky zpracované potraviny s vysokým obsahem cukru, tuku nebo soli, jako je pizza nebo čokoláda. Ukazuje se však, že stejně dobře tento účel splní i potraviny s nižší kalorickou hodnotou a vyšším obsahem prospěšných živin – např. ovoce nebo právě polévky.
Proč může být konzumace comfort food problematická, a na co si dát při výběru potravin pozor? Poradí vám článek Comfort food: neškodná nostalgie nebo zdroj zdravotních komplikací?
Na co si dát u polévek pozor?
Stejně jako u jakéhokoliv jiného jídla, bude i u přípravy polévek záležet na množství a kvalitě vstupních surovin. Co se týče navýšení energetické hodnoty, opatrní byste měli být zejména s množstvím potravin bohatých na tuky – máslo, smetana nebo třeba slanina. Jestliže to s těmito surovinami přeženete, polévka se může rázem změnit v kalorickou bombu, což vám může dobře posloužit v případě nabírání hmotnosti, v případě hubnutí vám ale budou vyhovovat spíše vývary.
Je také třeba poznamenat, že velký rozdíl je i přípravě domácí a instantní polévky. V “pytlíkových” polévkách můžete oproti domácím očekávat nižší obsah vlákniny, vitaminů i minerálních látek, a naopak vyšší obsah soli či nasycených mastných kyselin (záleží samozřejmě na konkrétním výrobku). Neznamená to samozřejmě, že si musíte instantní polévky zcela odpírat, je však vhodné zaměřit se na složení a případně si ji “vylepšít” přidáním zeleniny nebo třeba luštěnin.
Nevíte si rady, jak poznat kvalitní výrobek? Pomůže vám článek Jak číst obaly potravin a lépe se vyznat ve složení
Tipy na výživné a chutné polévky
Jak už bylo řečeno výše, fantazii se při přípravě polévek meze nekladou. Pro inspiraci si však můžete prohlédnout několik osvědčených receptů z naší "Aktin kuchařky". Výhodou je, že u každého receptu máte uvedeny u nutriční hodnoty, takže budete hned vědět, zda si můžete polévky naložit plný talíř, nebo ji dát spíše “na chuť”.
Česká klasika
- Krémová hrášková polévka s krutony
- Gulášová polévka z hovězího masa
- Bramboračka z čerstvých hub
- Kulajda s pošírovaným vejcem
Světové chutě ve vaší kuchyni
- Marocká cizrnová polévka Harira
- Italská polévka minestrone
- Mexická polévka s hovězím masem
- Francouzská krémová cibulačka se zapečenou bagetkou
Exotika
Co si z toho vzít?
Polévka je skvělým způsobem, jak zužitkovat zbytky z kuchyně, zahřát se zevnitř a dostat do sebe pořádnou porci zeleniny i tekutin. Podle výzkumu dokonce zvyšuje pocit sytosti, a tím snižuje celkové množství snědeného jídla.
Důležitou roli hraje množství a kvalita vstupních surovin. I při přípravě polévky byste si proto měli vždy uvědomit, jaké jsou vaše cíle a jaká velikost porce pro vás bude ideální.