Články

Řazení
:
Nejnovější
Tipy na jarní sezónní potraviny (a co s nimi)
Tipy na jarní sezónní potraviny (a co s nimi)
Jaro... všechno kvete, bují a některé potraviny také dozrávají. Právě ty se nazývají jarní sezónní potraviny a kromě lepší chuti či vyššímu procentu prospěšných látek nabízejí mnoho dalších benefitů, které naleznete v tomto článku!
4 min.
Acai a jeho účinky na lidské tělo
Acai a jeho účinky na lidské tělo
Za barvou zářivě fialových smoothie bowls vašich oblíbených food influencerů může (kromě lesního ovoce) stát také acai – superpotravina obsahující vysoké množství antioxidantů, vitaminů, minerálních látek a mnoho dalšího! Tento článek zkoumá benefity společně s tipy na různé recepty i na co si při konzumaci této peckovice dát popřípadě pozor!
5 min.
Podvýživa: jakým způsobem narušuje fungování organismu, a jak jí předcházet?
Podvýživa: jakým způsobem narušuje fungování organismu, a jak jí předcházet?
Pod pojmem "podvýživa" si možná představíte vyhublého človíčka, který se po mnoho dní nedostal k jídlu. Realita však může mít mnohem více podob – dokonce i obézní člověk může vě skutečnosti trpět podvýživou. Jak se to možné? Dozvíte se v článku.
10 min.
14 chutných a výživných velikonočních receptů
14 chutných a výživných velikonočních receptů
Velikonoce jsou za rohem, a vy nevíte, co si na tyto svátky připravit dobrého? Vyzkoušejte některý z našich tradičních či méně tradičních receptů – všechny jsou jednoduché, lahodné a navíc nutričně vyvážené.
9 min.
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!
7 min.
IIFYM dieta: jak na tom skutečně je?
IIFYM dieta: jak na tom skutečně je?
IIFYM je dalším z mnoha druhů možných stravovacích možností, které v posledních několika letech ovládly internet (i svět). Jak na tom ale skutečně je? Jedná se o inovativní způsob dosažení své vysněné formy, nebo další černou díru narušující zdravý vztah k jídlu? To i mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku!
6 min.
Tuky: Proč je potřebujeme, kolik jich jíst, a jaké druhy vybírat?
Tuky: Proč je potřebujeme, kolik jich jíst, a jaké druhy vybírat?
Tuky mají oproti bílkovinám a sacharidům více než dvojnásobnou energetickou hodnotu – přesto by ale v žádném případě neměly být z jídelníčku vyřazovány. Kolik jich tedy jíst, a jaké zdroje vybírat, se dozvíte v novém článku.
8 min.
Co jsou flavonoidy a jaké mají zdravotní benefity?
Co jsou flavonoidy a jaké mají zdravotní benefity?
Navzdory tomu, že patří mezi sloučeniny s četným množstvím benefitů, nejsou flavonoidy mezi populární četbou příliš frekventované téma. Tento článek se proto zaměřuje, v čem tkví jejich speciálnost, kde je naleznete a na další zajímavosti!
5 min.
Jsou lipozomální vitaminy, minerální látky a stopové prvky účinnější než jejich klasické formy?
Jsou lipozomální vitaminy, minerální látky a stopové prvky účinnější než jejich klasické formy?
Slyšeli jste už o lipozomálních doplňcích stravy? V poslední době zažívá tento druh suplementů neuvěřitelný boom. Stojí to ale opravdu zato? To i další zajímavosti naleznete v tomto článku!
5 min.
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy jsou ve výživě člověka základním zdrojem energie. Zejména při redukčních dietách jsou však často v jídelníčku omezovány – je to však skutečně potřeba? A co se v těle děje, když je přestanete jíst úplně?
8 min.
Zázračná třešeň jménem acerola – jaké skrývá benefity?
Zázračná třešeň jménem acerola – jaké skrývá benefity?
Znáte acerolu? I když se toto třešni podobné tropické ovoce nemusí zdát, jedná se o plod převyšující svou koncentrací vitaminu C většinu citrusových plodů. Jaké benefity na vás tedy s její konzumací čekají i další zajímavé informace naleznete v tomto článku!
7 min.
Polévky: proč je jíst, a které jsou vzhledem k vašemu cíli nejvhodnější?
Polévky: proč je jíst, a které jsou vzhledem k vašemu cíli nejvhodnější?
Neumíte si (nejen) nedělní oběd představit bez poctivé polévky? Její zařazení do jídelníčku je rozhodně dobrý nápad – tento článek vám představí hned 6 výhod konzumace polévek a obohatí vás o recepty z domácí i zahraniční kuchyně.
1
9 min.
Perlivé nápoje: vhodné, nebo nevhodné?
Perlivé nápoje: vhodné, nebo nevhodné?
Populární perlivé nápoje mají své zastánce i odpůrce. Jak to s nimi ale ve skutečnosti je? Tento článek nabízí vhled do benefitů i potenciálních rizik včetně shrnutí studií a výzkumů na toto téma!
6 min.
Bílkoviny: základní makroživina potřebná nejen pro růst svalů
Bílkoviny: základní makroživina potřebná nejen pro růst svalů
Bílkoviny jsou jednou ze základních makroživin – věděli jste ale, jaké funkce v těle zastávají? A kolik byste jich měli denně přijmout?
5
7 min.
Co jsou protizánětlivé potraviny a jaký mají vliv na zdraví člověka?
Co jsou protizánětlivé potraviny a jaký mají vliv na zdraví člověka?
Celerová šťáva, hromada ovoce, zeleniny či nezpracovaných potravin. Všechny tyto prvky mají pomáhat "detoxikovat" tělo a pomáhat mu bojovat se zánětem. Co je na tom ale pravdy? Odpověď i další zajímavosti se dozvíte v tomto článku!
7 min.
Metabolický syndrom: stav, který nebolí, ale představuje vážné zdravotní riziko
Metabolický syndrom: stav, který nebolí, ale představuje vážné zdravotní riziko
Slyšeli jste už někdy o metabolickém syndromu? Jedná se o soubor příznaků, které sice nebolí, ale pro vaše tělo představují velké riziko. Co přesně může metabolický syndrom způsobit, a týká se i vás?
10 min.
Jak nejrychleji zhubnout? 7 otázek, které vás zajímají
Jak nejrychleji zhubnout? 7 otázek, které vás zajímají
Hubnutí je v dnešní době cílěm mnoha lidí, ne všem se však podaří toho skutečně dosáhnout. Jak tedy na to, abyste opravdu dosáhli nižší hmotnosti, byli schopni si ji udržet a ještě si nepoškodili zdraví?
9 min.
Comfort food: neškodná nostalgie nebo zdroj zdravotních komplikací?
Comfort food: neškodná nostalgie nebo zdroj zdravotních komplikací?
Každý z nás má bezpochyby nějaké jídlo, které jej v mžiku vrátí do dětských let, pohladí po duši a zvedne náladu. Proč se vlastně po snědení comfort food cítíme dobře, a může nadměrná konzumace takových jídel představovat riziko?
1
8 min.
Alternativy kapra na štědrovečerní stůl – ryby, řízky i vegetariánské pokrmy
Alternativy kapra na štědrovečerní stůl – ryby, řízky i vegetariánské pokrmy
Kapr je v dnešní době stálicí klasické štědrovečerní večeře. Věděli jste ale, že ještě v minulém století tomu bylo mnohdy úplně jinak? A čím můžete kapra nahradit, pokud vám "nevoní"?
9 min.
K čemu v organismu slouží kyselina listová? Benefity, zdroje a rizika
K čemu v organismu slouží kyselina listová? Benefity, zdroje a rizika
Objevte klíčový význam kyseliny listové pro lidské zdraví a vývoj! Tento článek se zabývá potenciálními benefity stejně jako riziky hrozící při jejím nedostatku, obzvlášť během těhotenství.
7 min.
Rakytník řešetlákový: superpotravina plná benefitů
Rakytník řešetlákový: superpotravina plná benefitů
Rakytníku se dostává čím dál tím víc pozornosti a není se čemu divit. Tato superpostavina nabízí kromě lahodné chuti také vysoký obsah vitaminů, minerálních látek a prospěšných složek! V tomto článku se podíváme na rakytník hezky zblízka, představíme jeho benefity či využití v kuchyni!
1
6 min.
Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
S pojmem "zdravé stravování" jste se již jistě někdy setkali – co si pod ním ale představit a jak ho nejlépe převést do praxe? Poradí vám dnešní článek.
6 min.
Glutaman sodný: nevinné koření nebo skryté nebezpečí?
Glutaman sodný: nevinné koření nebo skryté nebezpečí?
Znáte glutaman sodný? Jedná se o známou potravinářskou přísadu, často využívanou pro zvýraznění chuti potravin. Tento článek se zabývá jeho historií, vlivem na lidské tělo i otázkou nadměrného využití v různých jídlech.
5 min.
Paleo dieta: zdraví prospěšné stravování nebo pouhý trend?
Paleo dieta: zdraví prospěšné stravování nebo pouhý trend?
Dieta inspirovaná stravováním člověka z období paleolitu neboli paleo dieta je založena na konzumaci nezpracovaných potravin, jako jsou maso, ryby, vajíčka, zelenina či ovoce. Tento článek se kromě podrobnějších základů tohoto stylu stravování zaměřuje na potenciální zdravotní benefity i kontroverze či příkladový jídelníček.
1
7 min.