Ráno jsem pyšná na hezké ploché břicho, odpoledne stojím u zrcadla a říkám si: "Ty jo, takhle nějak budu vypadat, když budu těhotná?" Taky to znáte? Nadýmání dokáže rozhodit každého z nás a zkazit nejednu hezkou chvilku.
Plyn ve střevech zdravého člověka pochází buď z vnějšího prostředí, nebo ho tvoří mikroorganismy trávicího traktu. V obou případech se s tím ale dá něco dělat, a frustrující chvilky s nadmutým břichem tak omezit. Jak na to?
1. Jezte pomalu
Při jezení a polykání se do trávicího traktu dostává kromě potravy také vzduch. Rychlé jezení a polykání jak o závod s sebou nese také nadměrné množství spolknutého vzduchu, který může někomu způsobovat nadýmání. Abychom tomu předešli, je potřeba jíst pomaleji a jídlo pořádně rozžvýkat předtím, než jej spolkneme.
2. Jezte pravidelně a nepřejídejte se
Plyn ve střevě, v nadměrném množství způsobující potíže, je tvořený bakteriemi rozkládajícími potravu. Čím víc potravy nárazově sníme, tím je větší riziko tvorby nadměrného množství plynu. Ani z tohoto pohledu se tedy rozhodně nevyplatí přejídat se.
Jezte pravidelně a dopřávejte si porce, u kterých víte, že jste schopni je strávit bez potíží.
3. Pravidelně cvičte
Jistě jste si již všimli, že když cvičíte, lépe se vám tráví. Pohyb napomáhá lepšímu přechodu tráveniny trávicím traktem, podporuje pohyby střeva a pomáhá také se zpracováním plynu ve střevech.
Hýbejte se, pravidelný pohyb (i obyčejná chůze) nadýmání předchází. Dokonce i ulevuje od problémů. Pokud vás již nadmuté břicho trápí, běžte se projít, je to ten nejlepší nápad.
4. Nepřehánějte to se sycenými nápoji
Bublinky v sycených nápojích jsou tvořeny oxidem uhličitým (plyn). Nadmuté břicho má příčinu v nadměrném množství plynů. Pokud tedy do sebe nalijete půl litru sycené limonády, budete mít pravděpodobně pocit nafouklého břicha. Ovšem u někoho ten pocit za chvíli zmizí a nevadí mu ani další nálož. Tomu, kdo je náchylný na nadýmání, se však může vyplatit sycené nápoje omezit.
5. Nezapomínejte na probiotika
Bakterie jsou přirozenou součástí našeho trávicího traktu (známe je pod názvem mikrobiota). Pro správnou funkci trávení však nestačí jen tak jakékoliv složení bakterií, ale záleží na optimálním poměru mezi těmi s pozitivním a negativním účinkem.
Příjmem probiotických bakterií, které najdeme třeba v kysaných mléčných výrobcích (jogurty, kefírové a acidofilní mléka apod.), zvyšujeme množství pozitivně působících. Probiotika pomáhají regulovat fermentační procesy ve střevě, čím zmírňují nadýmání.
6. Omezte potraviny, které nám nadýmání způsobují
V mnohým případech může být příčinou nadýmání zvýšená citlivost na nadýmavé látky v potravinách. Nejčastější rizikové potraviny jsou například následující:
- Mléko a mléčné výrobky: Laktóza v mléku je častokrát zdrojem trávicích problémů. Pokud trpíte laktózovou intolerancí (hůře trávíte laktózu – mléčný cukr), vybírejte mléčné výrobky, kde je laktózy přirozeně méně (zakysané výrobky, tvrdé sýry), nebo sáhněte po bezlaktózových produktech, ve kterých je laktóza předem rozštěpena.
- Brukvovitá zelenina (kedlubna, zelí, brokolice, růžičková kapusta apod): Tato zelenina je hodně výživná, proto se snažte ji nějakým způsobem do jídelníčku zařazovat. Pokud se tepelně upraví (dušením pečením apod.), problémy už tolik nezpůsobuje.
- Luštěniny: Jejich nadýmavost se dá také snížit. Před vařením je namáčejte a vodu následně vylijte, vyluhují se tak látky, které nadýmání způsobují. Přirozeně nenadýmavá je červená nebo žlutá čočka.
Co si z toho vzít?
Proč si nechat znepříjemňovat život, když se tomu dá předejít? Nadýmání opravdu není něco, co musíme tolerovat. Pokud si budeme hlídat rychlost jezení, snědené množství, fyzickou aktivitu nebo probiotika ve stravě, výrazně si pomůžeme. Můžeme také omezit potraviny, o kterých víme, že nás nadýmají. Ale pozor, vylučovat je preventivně, pokud vám zrovna žádné nadýmání nezpůsobují, bychom rozhodně neměli, jelikož jsou všechny bohaté na minerální látky, vitaminy a jiné živiny.