Co by to bylo za grilovačku bez omáček a dipů? Vyzkoušej naše domácí omáčky bez barviv a konzervantů a udělej z tvojí grilovačky gurmánský zážitek.
1 porce obsahuje
- 120 kcal
- 30 g sacharidů
- 0,5 g tuků
- 1 g bílkovin
Na 10 porcí
- 400 g meruňkové Biolády
- 160 g medu
- 2 čajové lžičky plnotučné hořčice
- 2 čajové lžičky amino omáčky
- 80 g vody
- 2 čajové lžičky kukuřičného škrobu
- 2 šťáva z citrónů
- 1 čajová lžička soli
- 2 špetky sušeného česneku
- 250 g Vilgain kečup bez cukru
- 4 lžíce javorového sirupu
- 2 čajové lžičky plnotučné hořčice
- 2 lžíce jablečného octa
- 4 lžíce amino omáčky
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička sušeného česneku
- 1 čajová lžička sušené cibule
- 2 špetky chilli
- 1 čajová lžička skořice
- 600 g bílého jogurtu
- 100 g ředkviček
- 2 čajové lžičky olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 špetky sušeného česneku
- 2 špetky soli
- 4 lžíce listové petržele
Postup
-
Sladko‑kyselá omáčkaNutriční hodnoty na 1 porci: 123 kcal / 30g S / 1g B / 0,5 g T
-
Všechny ingredience naházej do mixéru. Rozmixuj do hladka a poté přemísti do kastrůlku na plotnu. Směs důkladně prohřej a po několika minutách ochutnávej. Dochuť dle vlastní potřeby buď sladidlem nebo octem. Záleží na druhu marmelády a jak sladká bude.
-
BBQ omáčkaNutriční hodnoty na 1 porci: 60 kcal / 5g S / 1g B / 4g T
-
Do kastrůlku dej všechny potřebné ingredience (kečup, amino omáčka, sirup, hořčice, ocet, olej, koření) a začni zahřívat, dokud se chutě nespojí.
Pokud chceš dosáhnout té nejjemnější konzistence, hotovou omáčku propasíruj ještě přes síto.
Pozn.: Pokud nemáš sušený česnek nebo cibuli, použij čerstvé, které nejdříve osmažíš na oleji. Omáčku poté rozmixuj.
-
Ředkvičkový dip s petrželkouNutriční hodnoty na 1 porci: 82 kcal / 5g S / 4g B / 5g T
-
Omyté a očištěné ředkvičky nastrouhej najemno a zbav je vody. V míse si smíchej zbytek ingrediencí (jogurt, oliváč, citronovou šťávu, koření), přimíchej nastrouhané ředkvičky a nasekanou hladkolistou petrželku.
-
Hotové omáčky přelij do uzavíratelných sklenic a uchovávej max. týden v lednici.
Dobrou chuť!