Dnes jsme se pro vás pokusili napodobit legendární cookies od Lennyho & Larryho. Proč? Protože domácí jsou vždycky lepší, a navíc nás pečení fakt baví. Naše cookies jsou veganské a zvládli jsme je jen z deseti ingrediencí, které pravděpodobně máte doma i vy. Melasu můžete vynechat, ale je to poměrně laciná ingredience a i její malé množství dá cookieskám výbornou chuť a chewy konzistenci. Tak co, dáte jim šanci? Jestli ano, tak se můžete rovnou pustit do práce.
1 porce obsahuje
- 445 kcal
- 42,2 g sacharidů
- 23,9 g tuků
- 17,6 g bílkovin
Na 4 porce
- 10 g lněného semínka
- 6 lžic vody
- 80 g rostlinného tuku
- 60 g třtinového cukru
- 20 g práškového arašídového másla
- 12 g třtinové melasy
- 50 g veganského proteinu
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 2 čajové lžičky kypřicího prášku
- 60 g vegan čokolády
Postup
-
Nejprve si připravíme „vajíčko“– lněné semínko (nebo chia) smícháme se lžící vody a odložíme bokem. V misce si pomocí vařečky smícháme rostlinné máslo s cukrem a práškovým arašídovým máslem.
-
Přidáme melasu a „vajíčko“, které mezitím nasálo tekutinu. Dobře promícháme a přisypeme mouku s práškem do pečiva. Přilijeme lžíci studené vody, pokud je těsto příliš tuhé, tak přidáme i druhou lžíci. Nakonec vmícháme čokoládu.
-
Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Mokrýma rukama z jedné poloviny vytvarujeme kuličku, položíme ji na plech vyložený pečícím papírem a zmáčkneme, aby se z ní stala tlustější placka. Okraje by měly být vyšší než střed.
-
To stejné zopakujeme i s druhou polovinou. Cookiesky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 10–11 minut. (Tip: Po asi 8 minutách pečení můžeme cookies jemně zmáčknout lžičkou, čokoládu tak vytlačíme na povrch. Dopečeme zbylé 2–3 minutky.)
-
Upečené cookies necháme lehce vychladnout, nejlepší jsou však ještě teplé. Druhý den doporučujeme cookies před konzumací na půl minutky ohřát v mikrovlnce.
-
Tak co, povedly se? Až je necháte 2–3 minutky vychladnout, nezapomeňte na fotku! Budeme se na ně těšit pod #aktinrecepty.