Konec léta a začátek podzimu s sebou nese taky zavařování ve velkém. Úrody je hodně, ale točit dokola buchty, koláče nebo ovoce neustále mrazit už po chvíli omrzí kdekoho. Povidla a marmelády jsou tak ideálním řešením, jak sezónní ovoce jednoduše zužitkovat. No a protože i sezóna hrušek je teď v plném proudu, rozhodli jsme se vám ukázat, jak na ta nejlepší hrušková povidla. Tak pojďme na to!
1 porce obsahuje
- 2 428 kcal
- 577,6 g sacharidů
- 8,4 g tuků
- 10,1 g bílkovin
Na 1 porci
- 2 kg hrušek
- 300 g třtinového cukru
- 1 citron
- 1 čajová lžička skořice
- 1/2 čajové lžičky hřebíčku
Postup
-
Hrušky omyjte, oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na menší kousky.
-
V hrnci smíchejte hruškové kousky s cukrem a citronovou šťávou. Přikryjte a nechte odpočívat asi hodinu, aby hrušky pustily šťávu.
-
Po hodině postavte hrnec na střední oheň a vařte hruškovou směs, dokud nezačne houstnout. Pravidelně míchejte, aby se povidla nepřipálila.
-
Jakmile začne směs houstnout, snižte teplotu a pokračujte ve vaření na nízkém ohni, pravidelně míchejte. Přidejte skořici a hřebíček.
-
Vařte povidla, dokud nezískají požadovanou konzistenci a barvu. To může trvat několik hodin. Případně můžete směs rozmixovat na hladkou konzistenci.
-
Hotová povidla přelijte do sterilních sklenic, pevně uzavřete a nechte zchladnout.