Plodina maca, která je přezdívána jako „peruánský ženšen“ (přestože není s ženšenem příbuzná) pochází z And a je po staletí dobře známá jako přírodní adaptogen (prostředek proti stresu). Kromě toho jsou odpradávna popisovány její vynikající účinky na zvýšení vitality, výdrže, plodnosti a sexuálního zdraví.
Již Inkové pojídali macu před bitvami pro zvýšení vitality, ale po bitvě měli bojovníci zákaz její konzumace, aby byly ženy na dobytých územích chráněny před zvýšeným libidem vojáků. Od šedesátých let 20. století potvrdily experimenty v západních laboratořích pozitivní vliv macy na reprodukční a sexuální funkce žen i mužů: plodnost, potence u mužů, zvýšení libida, snížení problémů při menstruaci a menopauze, pozitivní vliv na hormonální hladiny v těle. Maca zvyšuje hladinu kyslíku v krvi, čímž dodává vitalitu a výdrž. Kromě toho zlepšuje funkci neurotransmiterů v mozku. Maca je typický adaptogen, čili pomáhá vyrovnat se organismu se zátěží a stresem. Rovněž prospívá lidem během rekonvalescence, protože je lehce stravitelná a obsahuje přirozeně vysoké množství minerálů a sterolů.
Maca obsahuje přibližně 60 % sacharidů a 10 % vysoce kvalitní bílkoviny se 17 aminokyselinami (z nichž 7 esenciálních). Z minerálů je maca bohatá na selen, vápník, magnesium a železo. Macu je možné běžně konzumovat bez negativních vedlejších dopadů. V Peru se využívá mnoha způsoby, ale nejčastěji se vaří. Ve své domovině má však pestrý způsob využití včetně mouky pro pečení nebo přípravu kaší.
Výše uvedená sdělení jsou informace z veřejně dostupných zdrojů a nemají charakter zdravotního tvrzení.