Microgreens: svěží a antioxidanty nabité výhonky

Komentáře
Microgreens: svěží a antioxidanty nabité výhonky
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Microgreens se konzumují ještě před tím, než dosáhnout stádia mladé rostlinky.
  • Po zařazení do jídelníčku mohou podpořit příjem některých vitaminů minerálních a dalších bioaktivních látek.
  • Pro bezpečné pěstování microgreens je nezbytné používat semena a pěstební médium od specializovaných prodejců, aby nedošlo ke kontaminaci.

Microgreens jako ozdoba bohatá na antioxidanty

Microgreens je označení pro mladé zelené výhonky zeleniny, které se sklízí a konzumují ještě předtím, než dosáhnou stádia “mladé rostlinky”. Na rozdíl od klíčků, které jsou určeny ke spotřebě po 2–7 dnech a konzumují se i s kořínky, mají microgreens již vyražené lístky, pěstují se obvykle 7–21 dní a jedlými částmi jsou pouze zmiňované lístky spolu se stonky. V těchto mladých výhoncích pak zpravidla naleznete vyšší množství zdraví prospěšných bioaktivních látek než v dospělých rostlinách.

Microgreens můžete koupit/vypěstovat si z nejrůznějších druhů semen, nejrozšířenější je např. zelenina z čeledí:

  • Brukvovité: brokolice, květák, ředkvička, řeřicha
  • Amarylkovité: česnek, cibule, pór
  • Hluchavkovité: bylinky jako máta, bazalka, oregano, rozmarýn
  • Laskavcovité: špenát, červená řepa, ale i quinoa nebo amarant
  • Lipnicovité: traviny a obiloviny jako rýže, oves, kukuřice nebo 
  • Bobovité: luštěniny jako cizrna, čočka nebo fazole (pozor, pouze některé druhy)

Tabulka uvádí nutriční hodnoty microgreens z brokolice na porci 20 g.

ŽivinaMnožství v mg/20 gDoporučená denní dávka dle DACH pro dospělé osoby
Vitamin A (β-karoten)1,4614 %
Vitamin C109 %
Vitamin K0,0685 %
Vitamin E (tokoferoly)0,64 %
Nitráty53-
Sodík1,70,1 %
Draslík511,3 %
Fosfor40,3 %
Vápník252 %
Hořčík5,71,6 %
Železo1,50,1 %
Polyfenoly 403-
Isothiokyanáty127-
Bílkoviny4600,8 %
Vláknina820,3 %

Z výše uvedených hodnot vyplývá, že vzhledem k běžně zkonzumovanému množství nelze od microgreens očekávat, že s přehledem naplní potřebnou denní dávku všech potřebných mikronutrientů – svou troškou do mlýna však rozhodně přispět mohou, a to zejména v případě antioxidačních látek, jako jsou polyfenoly nebo isothiokyanáty.  Co se týče chlorofylu, který v organismu zastává antioxidační funkci a je považován za látku s anti‑mutagenními účinky, jeho celkové množství můžeme např. v microgreens z pšenice a ječmene porovnat např. se špenátem.

Může mít konzumace microgreens nějaké zdravotní benefity?

Přestože se může na první pohled zdát, že obsah zdraví prospěšných látek v microgreens je zanedbatelný, při pravidelné konzumaci mohou vaše zdraví skutečně podpořit. Tím spíše, pokud si je pěstujete doma a obohatíte jimi hned několik jídel v průběhu dne. Pozitivní účinky mohou mít zejména v následujících oblastech:

  1. Podpora zdraví srdce a cév – polyfenoly obsažené v microgreens podporují díky antioxidační aktivitě udržení normálního stavu krevních cév a rovněž zabraňují zvýšené míře oxidace LDL cholesterolu.
  2. Snížení rizika rozvoje některých nádorových onemocnění – u polyfenolů zůstaneme i v tomto bodě, studie totiž poukazují na jejich pozitivní antioxidační a protizánětlivou roli v procesech prevence a léčby některých nádorových onemocnění. Hovoří dokonce i o tom, že by polyfenoly mohly hrát roli v samotné regulaci některých molekulárních dějů, které souvisí s kancerogenezí.
  3. Podpora funkce imunitního systému – podle studií má suplementace antioxidanty pozitivní vliv na ochranu buněk imunitního systému zejména u jedinců, kteří jsou vystaveni environmentálním zdrojům volných radikálů (což jsou v podstatě všichni lidé).
  4. Prevence rozvoje diabetu II. typu vědecké práce podporují tvrzení, že dostatečný příjem antioxidantů ve stravě snižuje potenciál tzv. peroxidových řetězových reakcí, čímž mají ochranný účinek proti rozvoji diabetu II. typu.

Microgreens: svěží a antioxidanty nabité výhonky

Může být konzumace microgreens nebezpečná?

Microgreens jsou obecně považovány za bezpečné pro konzumaci, pozornost je však třeba věnovat zejména kontaminaci semen nebo pěstebního média (půdy). Doporučujeme proto nákup těchto komponent u specializovaných prodejců, kde je riziko výskytu bakterií rodu Escherichia, Campylobacter nebo Salmonella oproti zemině “ze dvorku” minimální.

Pozor si dejte také při výběru luštěnin, přičemž zejména některé druhy fazolí jsou za syrova zdrojem toxických sloučenin. Z toho důvodu doporučujeme vyhnout se “klasickým” fazolím červená a bílá ledvina.

Jak si microgreens vypěstovat doma?

Microgreens jsou velmi nenáročné a lze je tak pěstovat celoročně – uvnitř i venku. Kromě toho, že vám krásně “osvěží” kuchyň, tak můžete mít tyto čerstvé a antioxidanty nabité výhonky vždy po ruce. Potřebovat budete:

  • kvalitní semena na klíčení
  • pěstební médium (nádobu se zeminou, domácí kompost, jednorázovou podložku pro pěstování…)
  • osvětlení ideálně alespoň 12 hodin denně (denní nebo ultrafialové světlo)

Nádobu pouze naplňte zeminou a mírně zalejte vodou. Rovnoměrně nasypte vybraná semena na zeminu a rozprašovačem opatrně navlhčete. Zakryjte nádobu víkem, denně kontrolujte vlhkost a podle potřeby opět navlhčete. Poté, co semena vyklíčí, můžete z nádoby sejmout víko. Denně mírně zalévejte a po 7–21 dnech jsou vaše microgreens připraveny ke sklizni a spotřebě.

Microgreens se skvěle hodí na chleba, do sendvičů, do salátů nebo wrapů. Můžete s nimi ozdobit také omeletu, pizzu, luštěniny či polévky, nebo je přidat do smoothie.

Co si z toho vzít?

Microgreens jsou rostlinné výhonky, z nichž jsou ke konzumaci určeny pouze lístky a stonky. Vzhledem k tomu, že jsou konzumovány v malém množství, nelze je považovat za univerzální zdroj všech potřebných látek – stále však toho mají hodně co nabídnout, zejména po stránce obsahu antioxidantů. Mohou tak připět k prevenci některých onemocnění, zejména co se týče funkce imunitního systému, zdraví srdce a cév nebo předcházení rozvoji některých nádorových onemocnění.

Z hlediska bezpečnosti pak doporučujeme vybírat semena i pěstební médium u specializovaných prodejců. Microgreens jsou úžasně nenáročné a vychutnat si je pak můžete např. na chlebu, v polévkách nebo ve smoothie.

Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Už jste někdy jedli duhu? Možná je nejvyšší čas to vyzkoušet. Šest různých barev ovoce a zeleniny vám může pomoci předejít nádorovým onemocněním nebo posílit imunitu. Dozvíte se také, že tepelná úprava rajčat rozhodně není tabu.
Co jsou antioxidanty a má smysl je hledat v potravinách?
Co jsou antioxidanty a má smysl je hledat v potravinách?
Co to vlastně jsou antioxidanty, jaký mají vliv na fungování lidského těla a jak se doplňují s vlastními antioxidačními systémy našeho těla? To vše se dozvíte v našem dnešním článku.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!