Slanou granolu se hodí mít vždycky po ruce. Nejenže skvěle zastoupí zdravé tuky, ale především pozvedne tvé jídlo o další level. Je vynikající třeba do salátů, jako posypka na krémové polévky, k večernímu mlsání anebo prostě kamkoliv, kde si chceš dopřát křupavý element.
1 porce obsahuje
- 97 kcal
- 4 g sacharidů
- 8 g tuků
- 3 g bílkovin
Na 46 porcí
- 200 g ovesných jumbo vloček
- 80 g kešu ořechů
- 80 g mandlí
- 80 g pekanových ořechů
- 60 g pistácií
- 60 g pražených dýňových semínek
- 140 g slunečnicových semínek
- 2 lžíce černého sezamu
- 3 bílky
- 40 ml řepkového oleje
- 20 ml javorového sirupu
- 1 čajová lžička rozmarýnu
- 1 čajová lžička tymiánu
- 2 čajové lžičky himalájské soli
- pepř
- 1 čajová lžička granulovaného česneku
- 2 čajové lžičky sušené cibule
- 1 čajová lžička mletého kmínu
Postup
-
Předehřejeme si troubu na 160°C.
-
Ve větší míse promícháme ovesné vločky, ořechy a semínka. Zvlášť si rozkvedláme bílek (může být i sušený), přilijeme olej a javorový sirup. Posypeme kořením - rozmarýnem, tymiánem a kmínem. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
-
Tekutou okořeněnou směs smícháme se sypkými ingrediencemi a pořádně promícháme.
-
Plech vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně rozprostřeme připravenou granolu. Pečeme 25 minut ve středu trouby. Během pečení 2x promícháme, aby se granola nepřipálila.
-
Do hotové (ještě horké) granoly vmícháme granulovaný česnek, cibuli a pečlivě promícháme. Necháme zcela vychladnout a hotovu granolu pak skladujeme v uzavíratelné sklenici.