Včelí pyl

Produktů: 3
Řazení
:
Výchozí
Wolfberry Včelí pyl BIO
Wolfberry Včelí pyl BIO
100 g
177 Kč
(177 Kč / 100 g)
Health Link Včelí pyl BIO
Health Link Včelí pyl BIO
100 g
142 Kč
(142 Kč / 100 g)
Wolfberry Včelí chléb Perga
Wolfberry Včelí chléb Perga
100 g
303 Kč
(303 Kč / 100 g)

Květový pyl

Včelí pyl, označovaný také jako květový pyl, představuje 100% přírodní produkt získaný šetrným sběrem, který nijak neohrožuje život v úlu, kde slouží jako hlavní zdroj výživy včel. Včelí pyl obsahuje více než 250 zdraví prospěšných látek, které se mohou lišit v závislosti na ročním období a také zdroji pylu, díky čemuž bývá řazen mezi superpotraviny.

Vyznačuje se obsahem bílkovin, volných aminokyselin, sacharidů a lipidů. Je také zdrojem některých vitaminů, minerálních látek, stopových prvků, enzymů a dalších bioaktivních látek. Mezi doplňky stravy se lze setkat se dvěma druhy včelího pylu:

  • rouskový pyl představuje nezpracovaný květový pyl, který se při sběru nektaru zachytává na kožíšek včel a formuje tzv. rousky. Ty pak včely shazují v úlu pro další zpracování.
  • perga neboli včelí chléb je označení pro fermentovanou formu pylu, který byl uložen do včelích pláství. Díky fermentaci je pyl snáze stravitelný a má tmavší barvu.

Z hlediska obsažených živin se však oba druhy včelího pylu liší minimálně.

Účinky včelího pylu

Díky obsaženým látkám může včelí pyl působit antioxidačně, protizánětlivěantimikrobiálně. Jeho užívání může:

  • podpořit normální funkci kardiovaskulárního systému,
  • podpořit normální funkci imunitního systému,
  • zmírnit projevy menopauzy,
  • napomáhat hojení ran,
  • zlepšit využití některých živin v těle.

Většina těchto účinků však není klinicky potvrzená a pochází ze studií na zvířatech.

Užívání včelího pylu

Doporučená denní dávka včelího pylu se uvádí v rozmezí 3‑5 čajových lžiček, u dětí starších 3 let 1‑2 čajové lžičky. Včelí pyl chutná po medu a květech, proto je možné jej konzumovat samostatně, lze jej použít také na dochucení kaší, smoothies či jogurtů. Včelí pyl není vhodný k tepelné úpravě.

Oblíbená je také fermentace včelího pylu - směs 100 g pylu, 40 ml vody a 15‑25 g medu nech kvasit 3 dny při pokojové teplotě a poté můžeš ihned konzumovat! Nezapomeň, že včelí chléb již fermentovaný je. Konzumace včelího pylu je nevhodná pro osoby s alergii na pylděti do 3 let.

Zobrazit více Zobrazit méně

Mohlo by tě také zajímat