Květový pyl
Včelí pyl, označovaný také jako květový pyl, představuje 100% přírodní produkt získaný šetrným sběrem, který nijak neohrožuje život v úlu, kde slouží jako hlavní zdroj výživy včel. Včelí pyl obsahuje více než 250 zdraví prospěšných látek, které se mohou lišit v závislosti na ročním období a také zdroji pylu, díky čemuž bývá řazen mezi superpotraviny.
Vyznačuje se obsahem bílkovin, volných aminokyselin, sacharidů a lipidů. Je také zdrojem některých vitaminů, minerálních látek, stopových prvků, enzymů a dalších bioaktivních látek. Mezi doplňky stravy se lze setkat se dvěma druhy včelího pylu:
- rouskový pyl představuje nezpracovaný květový pyl, který se při sběru nektaru zachytává na kožíšek včel a formuje tzv. rousky. Ty pak včely shazují v úlu pro další zpracování.
- perga neboli včelí chléb je označení pro fermentovanou formu pylu, který byl uložen do včelích pláství. Díky fermentaci je pyl snáze stravitelný a má tmavší barvu.
Z hlediska obsažených živin se však oba druhy včelího pylu liší minimálně.
Účinky včelího pylu
Díky obsaženým látkám může včelí pyl působit antioxidačně, protizánětlivě a antimikrobiálně. Jeho užívání může:
- podpořit normální funkci kardiovaskulárního systému,
- podpořit normální funkci imunitního systému,
- zmírnit projevy menopauzy,
- napomáhat hojení ran,
- zlepšit využití některých živin v těle.
Většina těchto účinků však není klinicky potvrzená a pochází ze studií na zvířatech.
Užívání včelího pylu
Doporučená denní dávka včelího pylu se uvádí v rozmezí 3‑5 čajových lžiček, u dětí starších 3 let 1‑2 čajové lžičky. Včelí pyl chutná po medu a květech, proto je možné jej konzumovat samostatně, lze jej použít také na dochucení kaší, smoothies či jogurtů. Včelí pyl není vhodný k tepelné úpravě.
Oblíbená je také fermentace včelího pylu - směs 100 g pylu, 40 ml vody a 15‑25 g medu nech kvasit 3 dny při pokojové teplotě a poté můžeš ihned konzumovat! Nezapomeň, že včelí chléb již fermentovaný je. Konzumace včelího pylu je nevhodná pro osoby s alergii na pyl a děti do 3 let.