- Acai berries, často zkracované pouze na acai, jsou ve skutečnosti peckovicemi pocházející z oblasti Amazonie v Jižní Americe.
- Pro domorodé kmeny byly po staletí základní potravinou, která často tvořila 25 % jejich jídelníčku.
- Acai má potenciální zdraví prospěšné účinky, včetně protizánětlivých a antioxidačních vlastností.
Co to je aneb jedná se o superpotravinu?
Acai je drobné fialové ovoce pocházející ze stejnojmenné palmy, kterou lze nalézt v deštných pralesích Jižní Ameriky, zejména v oblasti Amazonského pralesa. Tyto peckovice jsou známé především pro svou vysokou koncentraci makroživin a antioxidantů. Obsahují ovšem celou další řadu zdraví prospěšných látek, včetně vitaminů, minerálních látek, vlákniny či mastných kyselin. Díky tomu je acai často označováno za superpotravinu a přidáváno do všemožných jídel, jako jsou saláty, zmrzliny, pudinky, ale také jako součást omáček k rybám, drůbeži či hovězímu.
A znáte už superpotravinu Rakytník řešetlákový: superpotravina plná benefitů? Pokud ne, tento článek vám ji podrobně představí!
Jak je na tom s obsahem živin?
Už výše je naznačeno, že acai je opravdu bohaté na širokou paletu bioaktivních látek – má vysoký obsah antioxidantů, včetně polyfenolů, flavonoidů a antokyanů, které chrání tělo před poškozením způsobeným nadbytkem volných radikálů. Dále obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek, včetně vitaminů A, C, E, vápníku, draslíku a železa. Ty jsou mimo jiné klíčové pro správnou funkci imunitního systému, zdraví kůže, zraku, kostí a svalů. Kromě toho obsahuje také zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, zejména mononenasycenou kyselinu olejovou. Je však také zdrojem esenciálních omega‑3 a omega‑6 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdraví srdce, mozku a psychickou pohodu.
Ztrácí ovoce a zelenina vitaminy při uskladnění v lednici? To i další odpovědi naleznete v článku Jak skladovat ovoce a zeleninu, aby si uchovaly co nejvíce vitamínů?
4 potenciální benefity acai berries
- Podpora rovnováhy v množství volných radikálů: jelikož je acai bohaté na antioxidanty, chrání tělo před poškozením způsobeným nadbytkem volných radikálů, což může pomoci snižovat riziko vzniku chronických onemocnění.
- Podpora kardiovaskulárního zdraví: díky obsahu důležitých mastných kyselin, zejména omega‑3 a omega‑6 mastných kyselin (existují i koncentrovanější zdroje, ale toto může být příjemná a chutná alternativa), může konzumace acai berries přispět k podpoře zdraví srdce a cév. Ty snižují hladinu “špatného” LDL cholesterolu a zlepšují celkovou cévní funkci.
- Podpora správné funkce imunitního systému: nálož vitaminů a minerálních látek, jež acai obsahuje, napomáhá správné funkci imunitního systému. Pravidelná konzumace tak může posílit obranyschopnost těla proti infekcím a zánětlivým onemocněním.
- Podpora trávení: acai obsahuje též jako většina ovoce i zeleniny vlákninu, podporující zdravé trávení, čímž napomáhá pravidelnému vyprazdňování.
Článek Jak přirozeně podpořit správnou funkci trávení? – aby vaše trávení nebylo trápení!
Do čeho acai přidat?
Asi nejznámější možností je zakomponovat acai do smoothie. Nejlépe se hodí se sladšími komponenty (jelikož je samo o sobě spíše nakyslejší), jako je hroznové víno, fíky, mango, granátová jablka, třešně, banány, mučenky, ananasy či jablka, společně s tekutinou ve formě vody, kokosové vody či klasického a rostlinného mléka. O dostatek bílkovin se pak postará proteinový prášek nebo chia semínka.
Další možností je přidání acai do müsli, ovesné kaše či jogurtu – klasických snídaňových možností. Stačí jej buď v podobě pyré či bobulí přidat k ovesným vločkám, ořechům, semenům a dalším oblíbeným přísadám a vytvořit extra výživnou snídani či svačinu. V tekuté konzistenci ho lze použít jako polevu či džem.
Chytla vás chuť na ovesnou kaši? Vyzkoušejte Vilgain zdravé recepty!
Ideální volbou je také jako složka do různých salátů! Osvěžující verzí je jeho podoba v podobě dresinku (s olivovým olejem, balzamikovým octem, javorovým sirupem a dijonskou hořčicí) smíchat s kapustou, hráškem, avokádem, cizrnou, fetou a semínky granátového jablka!
Na co si dát pozor?
Ačkoli je acai obecně považováno za bezpečnou součást jídelníčku, stejně jako u jiných potravin je třeba dbát na základní opatrnost, a to především, když:
- Máte alergie na ovoce: i když jsou alergické reakce na acai berries vzácné, někteří lidé nemusejí mít toleranci k určitým složkám tohoto ovoce (třeba u pylových alergií). Proto je důležité sledovat reakce svého těla (vyrážky, svědění, otoky…) a v případě náznaků si pro jistotu zajít na alergologii.
- Užíváte pravidelně léky: pokud pravidelně užíváte léky (či máte chronické zdravotní komplikace), je na místě zařazení acai do svého jídelníčku probrat s lékařem. Důvodem je vysoké množství látek, které mohou účinnost těchto medikamentů ovlivnit (zejména v případě problémů s krevní srážlivostí nebo diabetes).
Co si z toho vzít?
Peckovice acai berries jsou superpotravinou posledních let a není se čemu divit. Jsou bohaté na vitaminy, minerální látky, vlákninu i antioxidanty a přispívají nejen k ochraně těla před poškozením způsobeným volnými radikály, ale také k podpoře správné funkce kardiovaskulárního, imunitního i trávicího systému. Před jejich intenzivnějším nasazením do jídelníčku se ale napřed poraďte se svým lékařem, obzvlášť pokud máte alergické reakce na jiné potraviny či pravidelně užíváte medikamenty.