Každý, kdo v Thaisku ochutnal tradiční dezert známý jako "Mango sticky rice", se už v životě potýkal se závislostí. No vážně. Spojení sladkého manga spolu s lahodnou kokosovou rýží naprosto nečekaně, zato však velmi radikálně odzbrojí chuťové buňky a vyvolá pocit nenasytnosti.
Teď se nenacházíme na prosluněné thaiské pláži, avšak v epicentru zdravých a nutričně vyvážených Aktin receptů. Proto už možná (a velmi správně) tušíte, že pro vás máme bílkovinami nadupanou verzi této slavné lepivé rýže s mangem.
1 porce obsahuje
- 465 kcal
- 65 g sacharidů
- 16 g tuků
- 16 g bílkovin
Na 1 porci
- 100 g lepivé rýže
- 150 ml kokosového mléka
- 150 ml vody
- 30 g vanilkového proteinu
- 1 mango
- 10 g sezamu
- 10 g černého sezamu
Postup
-
Rýži (lepivou seženeme třeba v asijské večerce) si namočíme minimálně 3 hodiny (ideálně přes noc) předem do vody. Před vařením rýži přecedíme, důkladně propereme ve studené vodě a necháme okapat.
-
Rýži vaříme nejprve ve 150 ml vody. Jakmile se vsákne, přilijeme kokosové mléko s rozmíchaným proteinem a ještě chvíli povaříme.
-
Hotovou rýži vyklopíme do misky, přikryjeme pokličkou a necháme asi 15 minut odpočívat. Rýže by měla být vlhká, lepivá, pevná, avšak do měkka uvařená.
-
Podáváme se šťavnatým mangem, posypané sezamovými semínky.