Vláčné těsto vespod, karamelizované, šťavnaté a slaďoučké hrušky navrchu.... MŇAM! O tenhle recept se s vámi prostě musíme podělit. Dokonalost na talíři, co vykouzlíte během hodiny si stopro oblíbíte!
1 porce obsahuje
- 276 kcal
- 36,5 g sacharidů
- 12,5 g tuků
- 5 g bílkovin
Na 8 porcí
- 4 hrušky
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 150 g hladké mouky
- 2 vejce
- 60 ml mléka
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup
-
Předehřejte si troubu na 180 °C.
-
V malé pánvi rozpusťte 50 g másla a přidejte 50 g cukru. Vařte, dokud směs nezačne zlatat a nevytvoří se tekutý karamel. Ten nalijte na dno kulatého pekáčku a na karamel poklaďte na 1/4 rozkrájené hrušky.
-
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici.
-
V jiné míse vyšlehejte zbývající máslo s cukrem, dokud nebude směs nadýchaná. Postupně přidávejte vejce a vanilkový extrakt.
-
Do směsi s máslem postupně přidávejte směs suchých ingrediencí střídavě s mlékem, dokud nebude těsto hladké. Těsto pak nalijte na hrušky v pekáčku.
-
Pečte v předehřáté troubě asi 35‑40 minut, nezapomeňte na test špejlí.
-
Po vyjmutí z trouby nechejte koláč chvilku vychladnout, poté ho opatrně obraťte.