- Pyl se vyskytuje na rostlinách, kde je součástí jejich pohlavních buněk. Včely jej pak spolu s nektarem přinášení do úlu.
- Včelí pyl obsahuje více než 200 různých složek, pro včelstvo slouží zejména jako zdroj bílkovin.
- U malých dětí je při užívání včelího pylu doporučeno dbát zvýšené opatrnosti a konzultovat jeho zařazení s lékařem.
Odkud se včelí pyl bere?
Pyl se nachází zejména na samčích pohlavních buňkách rostlin. Při sběru nektaru (z květin) nebo medovnice (ze stromů) se pyl zachytí na jemné chloupky na těle včely, která si jej během tohoto procesu formuje do malých “hrudek” na zadních nohách, tzv. rousek. Pro tyto účely jej také míchá s malým množstvím nektaru a také slinami s obsahem enzymů. Tento pyl pak tvoří významnou složku potravy dospělých včel i larev, nejvýznamnější složkou pylu jsou pak pro včelstvo obsažené bílkoviny.
Pro sběr pylu se do úlu umístí kovová destička s malými otvory, kterými musí včely po příletu prolézt, a na které se zachytí pyl z jejich zadních nohou. Tato destička však může být v úlu přítomna pouze omezenou dobu, protože po delší době by mohlo dojít k ohrožení včelstva skrze nedostatek bílkovinných složek v potravě.
Nutriční hodnoty včelího pylu
Pyl obsahuje rozmanité množství látek, a jeho konkrétní složení závisí také na druhu rostliny, ze které pochází. Bylo v něm identifikováno přes 200 různých látek, které mohou být prospěšné jak po stránce nutriční, tak i pro svůj bioaktivní charakter. Nejvýznamnějšími složkami jsou zejména bílkoviny, volné aminokyseliny, sacharidy, lipidy a volné mastné kyseliny, fenolické sloučeniny, enzymy, koenzymy, vitaminy a další bioaktivní prvky.
Průměrný obsah základních živin je znázorněn v následující tabulce:
Složka | Množství (%) |
Bílkoviny | 22,7 |
z toho esenciální aminokyseliny | 10,4 |
Sacharidy | 30,8 |
Lipidy | 5,1 |
Polyfenoly | 1,6 |
Karotenoidy | > 1 |
Vitaminy | 0,6 |
Z mikroživin obsahuje včelí pyl zejména látky jako vitamin E, prekurzory vitaminu A, vitamin D, vitaminy skupiny B (B1, B2, B6), nebo vitamin C. Je také zdrojem biotinu, rutinu, pantothenové, nikotinové, inositolové a listové kyseliny. Z minerálních látek a stopových prvků je to zejména sodík, hořčík, vápník, fosfor a draslík, zinek, měď, mangan, železo a selen.
Vzhledem k obsaženému množství živin a také velikosti konzumované porce včelího pylu (viz dále) nelze samozřejmě tuto potravinu pokládat za univerzální zdroj zmíněných látek, studie však ukazují, že při pravidelné konzumaci může být vhodným doplněním vyváženého jídelníčku a zdraví skutečně prospívat.
- Jaké pozitivní účinky může mít zařazení medu do jídelníčku? Přečtěte si v článku Je med zdravější sladidlo než cukr?
Rouskový vs. perga pyl
Výše uvedené hodnoty se týkají pylu rouskového, tedy nezpracovaného pylu ve formě kuliček. Pokud včely pyl v úlu uloží do buňky plástve, kde jej zakonzervují tenkou vrstvou medu, vzniká tzv. “včelí chléb” nebo “perga” a jedná se vlastně o fermentovanou formu rouskového pylu.Fermentovaný pyl má oproti pylu rouskovému nižší pH, obsahuje bakterie mléčného kvašení a mírně se liší i v profilu esenciálních aminokyselin. Ve fermentovaném pylu je zpravidla nižší koncentrace tryptofanu či valinu, naopak nejvyšší zastoupení zde má methionin. U některých složek fermentovaného pylu, jako bílkovin, glukózy a fruktózy, byla také pozorována lepší stravitelnost než v případě rouskového pylu. Konkrétní obsah látek však silně závisí také na druhu rostliny, které pyl pochází. Co se týče ostatních živin, rozdíly jsou mezi rouskovým pylem a pergou jen minimální.
Jak může konzumace včelího pylu podpořit zdraví?
1. Antioxidační vlastnosti
Včelí pyl má podle studií antioxidační potenciál, a to zejména díky obsahu látek jako flavonoidy, karotenoidy, quercetin, kaempferol nebo glutathion. Výzkum uvádí pozitivní vliv zejména v oblasti ochrany před nadměrným oxidačním stresem, nebo zlepšení stavu při chronických infekcích. Je však třeba poznamenat, že obsah těchto látek se liší v závislosti na typu rostliny, ze kterých pyl pochází.
2. Podpora ochrany srdce a cévního systému
Pozitivní vliv na cévní systém pramení zejména z výše zmiňovaných antioxidačních vlastností včelího pylu, což může zabránit nadměrnému působení volných radikálů a oxidaci lipidových složek v krevním řečišti. Samozřejmě se však jedná pouze o doplňkový efekt a zdraví srdce a cév závisí zejména na optimální hmotnosti, vyváženém jídelníčku a pravideném pohybu.
3. Protizánětlivé účinky
Ve studiích na hlodavcích bylo pomocí včelího pylu dosaženo zmírnění zánětlivé odpovědi, a jeho účinnost byla dokonce přirovnávána k některým běžným nesteroidním antiflogistikům jako fenylbutazon, indometacin, analgin nebo naproxen. Zdá se, že díky obsahu antioxidačních a dalších bioaktivních látek může včelí pyl podporovat snížení produkce zánětlivých látek jako kyseliny arachidonové nebo tumor nekrotizujícího faktoru (TNF).
Pro ověření těchto účinků je však nezbytné výzkum zopakovat s lidskými respondenty.
4. Antimikrobiální potenciál
Obsah flavonoidů kvercetinu a kaempferolu nahrává teorii o antimikrobiálních vlastnostech včelího pylu. Provedené studie antimikrobiální a antifungální schopnost skutečně potvrdily, jednalo se však pouze o pokusy in vitro (ve zkumavce). Na potvrzení tohoto efektu je proto rovněž třeba dalšího výzkumu.
Jak včelí pyl užívat?
Pylová zrna po konzumaci v trávicím traktu bobtnají vzhledem k absorpci vody, čímž se jejich struktura stane přístupnější pro trávicí enzymy, které umožní aktivaci enzymů a vstřebávání obsažených látek.
Včelí pyl se užívá perorálně a doporučená denní dávka pro dospělého člověka je 3–5 čajových lžiček, přičemž 1 lžička obsahuje cca 7 g pylu. U dětí je při užívání třeba dbát zvýšené opatrnosti. Pro děti mladší 3 let není užívání včelího pylu vhodné, u dětí nad tuto věkovou hranici pak konzultujte zařazení s pediatrem. Doporučená dávka denní dávka pro starší děti je pak 1–2 čajové lžičky.
Užívání by pak měly s lékařem konzultovat i těhotné a kojící ženy, včelí pyl je samozřejmě nevhodný rovněž pro osoby s alergií na pyl. O zařazení tohoto doplňku stravy se poraďte s odborníkem také v případě, užíváte‑li pravidelně nějaká léčiva, aby nedošlo k nežádoucím interakcím.
Co si z toho vzít?
Včelí pyl obsahuje více než 200 látek, které mohou poskytovat jisté benefity jak po stránce nutriční, tak i z hlediska jejich bioaktivních vlastností. Studují se zejména jeho antioxidační, protizánětlivé a antimikrobiální účinky, spolu s možným pozitivním vlivem na zdraví srdce a cév. Výzkum je však v této oblasti stále poněkud omezený, a na definitivní potvrzení jsou proto nezbytné další kvalitní studie.
Přestože porce včelího pylu určená k denní konzumaci není velká, při pravidelném užívání může stravu o zmiňované prospěšné látky skutečně obohatit.